Публикация

Студентите по медицина ще учат без пари

Това е един от вариантите, с които просветното министерство смята да попълни дофицита на кадри в някои специалности


Образователното министерство обсъжда идеята да плаща таксите за обучение на студентите по медицина, педагогика и инженерните специалности. Това може да стане от следващата учебна година с финансиране от Европейския социален фонд, съобщава в. Труд.  

Това е един от вариантите за стимулиране на интереса на младите хора към професии, от които държавата има нужда, обяви вчера зам.-министърът на образованието Тодор Кръстев. Средствата ще дойдат по програмата „Студентски стипендии", която управлява просветното ведомство. Това не означава, че студентите от „стимулираните" специалности няма да получават европейски месечни помощи, подчерта Кръстев.

На 9 декември стартира онлайн кандидатстването за европейските стипендии. В момента всеки пети младеж получава такава. Тя е в размер на 120 лева на месец за успех, а 200 лева е т.нар. специална стипендия (за участия в проекти). Попълването на регистрацията на www.eurostipendii.mon.bg може да се прави до 23,59 ч на 14 януари. На 4 февруари ще излезе класирането.

Очаква се около 230 000 студенти да подадат документи. Средният успех накласиралите се за стипендии е 5,55, като най-много са отличниците в Медицинския университет в София и юристите на Софийския университет. Общият бюджет на програмата е 65 млн. лв., а за зимния семестър на учебната 2014/2015 г. са отпуснати допълнителни 15 млн. лв. 


Коментари