Публикация

Супер коктейл от 6 природни вещества убива 100% рака в гърдата

Освен това естествените съставки не дават странични ефекти


Проучване, ръководено от специалиста по акушерство и гинекология проф. Мадхва Радж от Ню Орлийнс откри, че супер коктейл от шест природни вещества в зеленчуците, плодовете, подправките и корените на растенията са в състояние да унищожат 100% от раковите клетки в гърдата без да причиняват странични токсични действия върху нормалните клетки. Резултатите, които установиха и възможност за насочено към гените лечение, са публикувани в ноемврийския брой на The Journal of Cancer. Един от главните виновници за рецидивите и смъртността при болните от рак на гърдата е малка група от ракови стволови клетки, които не се подават на терапия, посочва д-р Радж. Тези клетки, които често са резистентни към многолекаркствената терапия имат свойството да генерират нови тумори. Това налага развиването на по-ефикасни и сигурни начини за лечението и превенцията на рака на гърдата, добавя той. 

Научният екип е изпробвал 10 известни предпазващи от рак химически вещества, които се съдържат в някои храни, като броколите, гроздето, ябълките, корените на куркумата и тофу и накрая откроили 6 от тях - куркумин от куркумата, изофлавони от соевите зърна, Indo-3-Carbinol от кръстоцветните зеленчуци (броколи, карфиол), C-фикоцианин от водораслото спирулина, ресвератрол от гроздето, и кверцетин - флавоноид, който присъства в плодовете, зеленчуците и чая. Учените приложили тези 6 вещества едновременно върху ракови клетки на гърдата и върху контролни клетки. Те изпробвали веществата индивидуално и в комбинация и открили, че приложени индивидуално лекарствата били неефикасни, а в комбинираният супер коктейлът потискал растежа на раковите клетки в гърдата над 80%, възпрепятствал миграцията и инвазията, блокирал цикъла на клетките и предизвиквал процес водещ до сто процентово умъртвяване на раковите клетки във изследваните проби. Учените не установили вредни действия върху контролните клетки.

При следващите анализи били идентифицирани няколко ключови гени, които могат да служат като маркери при проследяването на напредъка на терапията. Въпреки че коктейлът не е бил изпробван срещу туморите с BRCA1 и BRAC2 рецептори, предишни изследвания са показали, че те са молекулярни таргети на четири от шесте вещества. Преди това учени са установили, че две от веществата заедно действат eфикасно за унищожаването на раковите клетки в яйчниците.
По официални данни, ракът на гърдата е второ място по разпространение на раковите заболявания – тази година в САЩ са регистрирани 232 340 нови случаи на рак на гърдата и 39 620 смъртни случаи. Броят на болните от рак на гърдата жени в страната е 2 829 041.

Източник: Medical News

Коментари