Публикация

Санаториумът на ВМА в Банкя чества 100 г. юбилей

Днес базата е превърната в специализирано лечебно заведение за болести на сърдечносъдовата система и за неврологични заболявания.


Болницата за долекуване, продължително лечение и рехабилитация към Военномедицинска академия в гр. Банкя отбелязва своя 100-годишен юбилей с тържество в петък. Тя е наследник на първия в България военен санаториум. Създаден през 1913 г. за нуждите на пострадалите от Балканската война, през първите си години  санаториумът е разгърнат в палатки.

По време на Първата Световна война балнеолечението се разширява и се поставя въпроса за построяване на санаториум. През 1926 г. о.з. майор Никола К. Иванов (роден в гр. Велико Търново на 16.09.1859 г. ) заедно със съпругата си Елена правят дарение от 3 млн. лева и 1 700 кв.м. земя в Банкя, благодарение на което започва планирания строеж. През 1927 г. Министерството на войната открива още една санаториална сграда чрез дарение на сем. Домна и Михаил Теневи в памет на загиналия син на Дом на от първия й мъж Коста Паница. В края на 60-те години е построена и най-новата сграда към санаториума. Рехабилитацията и профилактиката се разширяват и се поставят на научни основи.

Днес базата е превърната в специализирано лечебно заведение за болести на сърдечносъдовата система и за неврологични  заболявания. Приемат се и пациенти с  всички постоперативни състояния на сърцето като поставяне на байпас, изкуствени клапи, катетърно разширяване на коронарните съдове и поставяне на стентове. Тук те имат възможност  да  възстановят състоянието си и съответно да  затвърдят постоперативните си резултати.

В болницата работят лекари – специалисти по вътрешни болести, кардиология, неврология и физиотерапия. Основните дейности, които извършват, са свързани с долекуване, ранна и последваща рехабилитация и профилактика на сърдечно-съдови и неврологични заболявания. Базата  предлага на своите пациенти  най-съвременни условия  за възстановяване чрез апаратна физиотерапия,  водолечебен комплекс с минерална вода и възможности за провеждане на двигателна рехабилитация с лечебна физкултура и теренно лечение. Разполага с изцяло обновена хотелска част и модерни отделения за  кардиологична и неврологична рехабилитация,  отделение за рехабилитационна медицина, както и сектор за интензивна терапия.

В допълнение на широките й лечебни възможности е и уникалното  въздействие на природните дадености в Банкя. Районът на града е с  по-голям и по-активен обмен на въздушните маси от посока на Люлин планина и вследствие на това с високо кислородно насищане. Базата на ВМА ползва локален източник и всички водни процедури се извършват с минерална вода. Температурата й е около 38 °, а съдържащият се в нея богат полиминерален състав позволява  употребата й и за пиене.

Лечебното  заведение е широко отворено за всички български граждани и чужденци, като  с преференции се ползва контингентът на Министерството на  отбраната.  Санаториумът работи по програмата за рехабилитация и профилактика на НОИ, има сключен договор и с НЗОК.

Досега през 2013 г. в БДПЛР- Банкя са се лекували над 2000 пациенти, от които близо 700 от контингента на МО, 160 – по договор с НОИ, 450 – по договор с НЗОК, 180 – по договори с други ведомства, и близо 500 души на свободен прием. Средният лечебен престой за годината  на пациент е10 леглодни.

Официалното честване на 100-годишнината от създаването на първия военен санаториум в България е на 29 ноември, петък, от 12.00 ч. в сградата на БДПЛР- гр. Банкя, към ВМА. (Адрес: п.к.1320, гр. Банкя,ул.”Иван Вазов”№5)


Коментари