Публикация

Поставят глюкозни сензори на деца с диабет

Комбинацията между инсулиновата помпа и глюкозния сензор е най-доброто съвременно лечение на захарния диабет при деца


Лекари от Добрич, Бургас, Стара Загора и Плевен ще бъдат обучени как да поставят глюкозни сензори на деца - пациенти, страдащи от диабет. Обучението ще се проведе на 29 септември в Университетската болница „Св. Марина“ във Варна от проф. Виолета Йотова - началник на Многопрофилната специализирана детска клиника. Тя е ръководител на екипа, който преди 2 седмици постави инсулинова помпа на най-малките пациенти с диабет у нас, 10-месечната Виктория  и 16-месечната Стефани. Комбинацията между инсулиновата помпа и глюкозния сензор е най-доброто съвременно лечение на захарния диабет, особено при най-малките пациенти, подчертават от екипа на проф. Йотова.

 „Най-радостната новина за нас е, че дозата инсулин на Виктория и Стефани е намалена до около 2Е дневно, т.е. само за 2 седмици, откакто бебетата са с инсулинова помпа, постигнахме т.нар. ремисия (меден месец) на диабета. Невероятно, но факт! Това се дължи на прецизната дозировка на инсулиновите помпи. По-точното дозиране помага на организма сам да започне да се справя с проблема и да произвежда  нужните дози инсулин за известно време” – пояснява проф. Йотова. Тя допълва, че след поставяне на сензора, прецизността при дозиране на инсулина ще бъде още по-голяма.

В рамките на обучението  специалистите от  „Св. Марина“ ще поставят безплатно глюкозни сензори на Виктория, Стефани, още 10 деца на възраст от 3 до 17 г. и двама възрастни. 

Глюкозните сензори могат да дават изключително точна и ясна картина на колебанията в нивата на кръвната захар, каквито например не могат да се проследят при измерването само с глюкомер. Сензорите правят по 290 замервания на кръвната захар за денонощие. При измерването с глюкомер, което се прави обикновено 4 пъти на ден, съществува вероятност да се засекат нормални нива на кръвната захар, но в действителност общата картина на кръвната глюкоза да не е добра. С глюкозните сензори могат да бъдат установени скрити  хипо- и хипергликемии. Точното измерване на глюкозата е от изключителна важност за подобряване на контрола и проследяване на лечението.

Лечението с инсулинови помпи се провежда вече над 20 години в много държави не само в ЕС, но и по света. България остава единствената страна в европейската общност, която не реимбурсира никаква част от това лечение.

Семействата на Виктория и Стефани все още се опитват да съберат средства за закупуване на поставените преди половин месец инсулинови помпи, които са на стойност 7 500 лв. всяка. Варненското дружество по детска ендокринология ще дари сума за осигуряване на консумативи за лечение на двете деца за период от 8 месеца. След извоюваното преди дни увеличаване броя на тест ленти за болните от диабет над 18 години, въвеждането на някаква форма на реимбурсация при лечението с инсулинови помпи по медицински показания е следващото голямо предизвикателство пред пациенти, лекари и общественост.


Коментари