Публикация

Почти всяко трето момиче на 12 г. вече е ваксинирано срещу папилома вируси

Доц. Никола Василев е първият носител на награда за значителен принос в превантивната медицина, връчена на Петата конференция.


След въвеждане на безплатната ваксина срещу папилома вируси от края на 2012 г. е постигнато покритие от 28% във възрастовата група на 12-годишните момичета. Този резултат е добър старт на програмата, но е далеч от заложената цел - покритие от 75%. Това съобщиха специалисти на Петата Национална конференция по превантивна медицина. Тя се състоя от 13 до 15 ноември т. г.  в Сливен. Форумът бе организиран от Българското сдружение по превантивна медицина (БСПМ), а участие взеха над 150 души - специалисти от Националния център по заразни и паразитни болести, републикански консултанти в различни области, ръководители на национални референтни лаборатории, на национални центрове и специализирани болници. Сред участниците бяха 17 директори на РЗИ, представители на останалите здравни инспекции, както и специалисти от Българска агенция по безопасност на храните. В словото си за откриването на конференцията, председателят на сдружението по превантивна медицина, д-р Галев сподели, че превенцията на заболяванията не е, никога не е била и никога няма да бъде патент и приоритет само на лекари или специалисти от дадена област.

Бъдещето на превантивната медицина


На конференцията се обмениха опит, идеи и възгледи за развитието на превантивната медицина в България. Бяха засегнати теми, касаещи инфекциозните и неинфекциозните заболявания, разпространението и възможностите за предпазване от легионелоза, както и превенцията на рака на маточната шийка (РМШ). Представен бе отчет по Националната програма за профилактика на РМШ за едногодишен период. Голям интерес предизвика презентацията „Ваксини и бременност”. Ако планират да станат майки, жените трябва да проверят имунния си статус по отношение на най-рисковите за плода инфекции - рубеола, варицела, хепатит В. От страна на Научноприложния център по военна епидемиология и хигиена бяха представени проблемите по организацията в бежанските лагери от гледна точка на превантивната медицина, а експерти  от РЗИ-София споделиха опит от извършената дезинфекционна дейност в тези лагери. Споделени бяха проблеми на специалистите по здравни грижи.

21 въпроса от епидемиологията и хигиената

Секцията „21 въпроса” на  д-р Андрей Галев - председател на БСПМ, предизвика сериозен интерес (презентацията можете да свалите от файла долу). Тя представи подбрани въпроси в областта на епидемиологията, хигиената и общественото здраве от специалисти, лекари и обикновени хора, а към тях и съответните отговори от водещи специалисти. Текущо тази рубрика може да намерите в следващото списание „Превантивна медицина”, разпространяващо се безплатно от сдружението в големите болници, РЗИ и частните лекарски практики. От списанието до момента са издадени 5 броя – 2 през 2012г. и 3 през 2013 г.

За пръв път по време на тази конференция бе връчена наградата на БСПМ - статуетка „Орфей”, на изтъкнати специалисти със значителен практически принос в областта на превантивната медицина в Република България. Орфей, като символ, не е избран случайно, сподели д-р Галев – на него дължим първите сведения за музиколечението в света. За участието си в изработването и провеждането на националната програма за профилактика на РМШ средф 12-годишните момичета в страната бе награден доц. Никола Василев със статуетката, чиито aвтор е изтъкнатия български скулптор професор Крум Дамянов.

Материали и списания на сдружението са публикувани на адрес http://prevantivnamedicina.com/.Те се превръщат в ценен помощник на лекарите във всекидневната им работа. Очаквайте резюметата от докладите на конференцията в CredoWeb.

" }-->

Прикачени файлове

Коментари