Публикация

Нови заболявания ще пазят от съкращение и уволнение

Това е втори опит за актуализиране на списъка, който не е променян от 1987 г.


За втори път в рамките на една година Здравното министерство прави опит да допълни списъка със заболявания, при които работниците са защитени от уволнение или съкращение. В момента от такава закрила се ползват българите с исхемична болест на сърцето, с туберкулоза, с диабет, с раково, професионално или психическо заболяване. Тези диагнози са изброени в Наредба №5 на МЗ от 1987 г., която не е променяна оттогава до днес.

Подобен опит за промени в листа направи преди една година екипът на тогавашния здравен министър Десислава Атанасова, но проектът не срещна одобрението на работодателите в Съвета за тристранно сътрудничество.

Както тогава, така и сега предложените нови диагнози, качени на сайта на МЗ, са хронично протичащите неврологични заболявания с остатъчен дефицит като преживени мозъчно-съдови инциденти и дегенеративни заболявания на нервната система (т. е. множествена склероза, прогресивна мускулна дистрофия, миастенични синдроми).

Включва се болестта на Паркинсон (от нея страдат около 20 хил. души), епилепсия (среща се при близо 1 % от населението или около 70 хил. души), детската церебрална парализа (е тази диагноза са над 15 000 българи).

Не на последно място се добавят преживян полиомиелит, операция заради хидроцефалия, СПИН, извършена трансплантация, хемодиализа (на нея са поставени към 3000 души) и активните форми на хепатит В и С.


Коментари