Публикация

Русенски робот възстановява болни след инсулт

Иновацията е разработка на учените от университета в Русе. Частна клиника вече има интерес да закупи роботизираната система


Учени от Русенския университет изобретиха робот, който подпомага възстановяването на хора с инсулт. Системата е дело на екип, ръководен от доц. д-р Даниел Братанов от катедрата по обществено здраве и социални дейности във висшето училище, съобщава в. Монитор. Чрез нея се постига едновременна рехабилитация на долен и горен крайник, които най-често се обездвижват напълно или частично при това коварно заболяване.

Системата се състои от три малки индустриални манипулатора с шест степени на свобода, като роботът за рехабилитация на горен крайник е закрепен към тавана, а този за крака – към пода. И трите работни части са снабдени с контролери, които се управляват от един компютър. Задачата на рехабилитатора е само да направи еднократно повдигане на увредения крайник, при което компютърът запомня параметрите на движението и след това го възпроизвежда.

„Рехабилитацията на прекарали инсулт хора налага голямо физическо усилие от страна на кинезитерапевта, състоящо се в многократно повдигане и пускане на крайника. При увреден крак например тези манипулации са много изтощителни и на практика за качествена и пълна рехабилитация е необходима цяла рота войници, които да се сменят и да повдигат този отпуснат крайник в продължение на часове”, обяснява доц. Братанов.

До момента е имало създадени машини, които извършват точно определени движения само за горен или само за долен крайник, докато новият робот позволява синхронизиране в раздвижването им, а това води до по-бързо възстановяване на пациента.

Изследванията на екипа, създал продукта „Роботизирана система за едновременна рехабилитация на горен и долен крайник”, са финансирани от фонд „Научни изследвания”, а патентният специалист инж. Койчо Митев е извършил процедурите по защита на интелектуалната собственост в Офиса за хармонизация на вътрешния пазар в ЕС със седалище в испанския град Аликанте.

Вече има излязло решение за регистрация на изобретението като полезен модел, предстои и неговото патентоване. Според инж. Митев това е първата регистрация в ЕС на промишлени дизайни, създадени от български университет или БАН.

Частна клиника в Русе вече е заявила интерес към закупуване на роботизираната система, която струва към 150 000 лева. Тя може да се използва и за раздвижване на крайниците след фрактури или други травми.


Коментари