Публикация

ВМА празнува днес 122 г. от основаването си

На празника откриват реновираната Клиника по функционална диагностика на сърдечно-съдовата система


ВМА празнува днес, 2 декември, 122 г. от основаването си. Основите на военната медицина са положени на 1 декември 1891г., когато  с Указ на Цар Фердинанд е създадена Софийска обща гарнизонна болница с началник д-р Георги Золотович, участвал в изготвянето на законопроекти за здравеопазването и един от основателите на Българския лекарски съюз.

  Със своите съвременни диагностично-лечебни възможности днес ВМА е неизменен притегателен център за пациенти от цялата страна.  През деветмесечието на 2013 г. амбулаторният поток от прегледи в столичната военна болница се е увеличил с 2 %, извършени са близо 180 000  прегледи и са приети за стационарно лечение над 40 000 пациенти. От тях 18% са от  контингента на Министерството на отбраната. Всеки трети пациент е приет за лечение по спешност. С 18% е увеличен броят на транспортирани от други болници. В същото време е намален  средният престой на пациенти в клиниките на 6,5 дни, както и времето за диагностика на тежко болни  – от 6 на 3 часа.ВМА е сключила 168 договори с други здравни заведения за диагностика и лечение на пациенти и 12 договори със здравни осигурителни фондове, което показва значимостта на нейния дял в общото здравеопазване.  Над 200 военни медици участват в мисии зад граница -  в Афганистан, Мали, Кувейт, Италия, Босна и Херцеговина и др.

 Тържественото честване  ще започне пред болницата  с поднасяне на венци пред Паметника на загиналите медицинки чинове. Танцовият ансамбъл на община Босилеград ще изнесе концерт като празничен поздрав  в знак на  благодарност към  медиците, лекували нейните жители. В централното фоайе на болницата ще бъде открито композиционното пано на художника Михаил Лалов „Дървото на живота”,  посветено на донорите, дарили органи за чернодробни трансплантации, извършени във ВМА. Събитието е част от националната кампания в подкрепа на донорството.
Ще бъде открита реновираната Клиника по функционална диагностика на сърдечно-съдовата система на 13-ти етаж, която обслужва както стационарно лекувани болни, така и амбулаторни пациенти.  Празникът ще продължи в салона на Театър „Българска армия” с тържествено събрание и празничен цонцерт на  Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.



Коментари