Публикация

Само 15% са видели човек с цигара в заведение през септември

За последната година пушачите намалели до 45% , повечето палят вкъщи. Всеки четвърти готов да направи забележка на нарушител


Само 15% са виждали да се пуши в заведение през август-септемри. Други 20% рядко са срещали нарушител, а близо 30% не са посещавали заведение. Това са резултатите от проучване на Института за изследване на обществата и знанията към Българската академия на науките (БАН), проведено в края на лятото на 2013 г. сред 1056 души.

Според него пушачите се ограничават главно вкъщи - 92,2% . 55% палят цигара на улицата, а 37% - на работното място. 24% пушат в заведение за хранене, а в нощен клуб – 17,3%.
Изводът е, че забраната за тютюнопушене, въведена преди около година, работи и не трябва да се отменя, обобщи Тодор Галев от института. Според него заявката на депутати от БСП, че ще внесат промени в закона за либерализиране на режима не са адекватни на актуалните обшествени нагласи.
В писма до здравния министър Таня Андреева и председателя на парламента Михаил Миков движение "България без дим" и организациите от "Коалиция за живот без тютюнев дим" настояват забраната да се запази и да се засили държавния контрол по изпълнението й.
Близо 60% са категорични, че няма да предприемат нищо, ако видят човек, който нарушава забраната. Над 20% са готови да направят забележка на пушач. 13% са категорични, че ще се разправят с персонала повече няма да се върнат на същото място. Едва 5,7 % обаче са склонни да подадат сигнал на институциите. 65,8% не знаят към кой държавен орган да се обърнат при нарушение. За целта според експертите трябвало да се направи ккампания, която да покаже към кого хората трябва да се обръщат при необходимост.
Пушачите са намалели с няколко пункта и вече са 45% от населението, установи изследването. От тях 48,7% живеят на село. Повечето са мъже. Принадлежат или към категорията „безработни”, или към по-богатата прослойка на обществото – с доход над 2000 лв. на човек от домакинство.
Половината пушачи поемат 11-20 цигари дневно. 35 % се задоволяват с по-малко от 10. Осталите се нуждаят от повече кутия за денонощие. Според изследването основният фактор, който би ограничил пушенето, е страхът за здравето, последван от вдигане на цената.

Коментари