Публикация

Авангарден метод за лечение на некроза на бедрената глава приложиха в Плевен

Новата технология, показана в МБАЛ Св. Панталеймон, помага и за по-бързото заздравяване при счупвания на бедрената шийка


Италиански инженер-биотехнолог и плевенски ортопеди извършиха за първи път в България демонстративна операция, с която се цели удължаване „живота” на главата на бедрената кост, засегната от аваскуларна некроза. Авангардният метод приложиха доц. Венци Росманов и д-р Пламен Ненов в „МБАЛ Св. Панталеймон - Плевен”, под наблюдението на инж. Карло Милиета от Милано.

Пациентът, подложен на операцията, е млад мъж с костен инфаркт на част от бедрената глава. В хода на интервенцията чрез специален високотехнологичен продукт от титаниеви сплави в бедрената глава е въведен продукт, извлечен предварително от кръвта на пациента и обработен с нанофилтър. Целта е да се създадат условия за разрастване на нова кост на мястото на некротизиралата, обясни доц. Росманов

По думите му това е коварно заболяване, което засяга предимно мъже в активна възраст. Спирането на кръвоснабдяването в бедрената глава е безсимптомно. Първите болки се появяват едва, когато започне да се преформира костта в опитите й да се самовъзстанови.

„За съжаление възстановяването не е пълно, променя се формата на засегната част. Хрущялът се износва, стига се до бързоразвиваща се артроза, движенията са силно ограничени и болезнени, походката е затруднена и мъчителна. Решението е поставяне на изкуствена тазобедрена става. Въпреки постиженията в тази област това е органоотнемаща операция със съпътстващи негативи и при млади хора е желателно отлагането й във времето. За да се удължи живота на ставата се прилагат много техники, които за съжаление не могат да бъдат обявени за панацея”, коментира доц. д-р Росманов.

Интервенцията в „МБАЛ Св.Панталеймон-Плевен” бе предавана на живо чрез телемост в конферентната зала на болницата. Тя бе дискутирана от създателят й инж. Карло Милиета и гостуващи специалисти от Плевен и Велико Търново.

Демонстрираният метод е част от най-съвременните тенденции в ортопедията, насочени към решаване на този проблем. Той се прилага в няколко големи клиники в Северна Италия. От 2011 г. досега са направени повече от 300 операции и ранните резултати са обнадеждаващи, разказа италианският гост. Той поясни, че извършената тук операция е съчетание от два различни подхода - биомеханичен и биологичен. Под динамичен рентгенов контрол в некротичната зона е поставен имплант, чрез който под налягане е въведен собствен (на пациента) биологичен продукт от мононуклеарни кръвни елементи, които помагат за регенерацията на костта.

Процедурата е с минимален кожен разрез, миниинвазивна и щадяща пациента. Ден след операцията болният е изправен на крака и се е придвижвал с помощни средства без натоварване на оперирания крак. Наблюденията и анализът на досегашната практика с този метод показват ранно отзвучаване на болевият синдром и сравнително добро съхраняване на формата на бедрената глава, което е залог за удължаване на живота й.

Тези импланти, в друга конфигурация се прилагат и при някои типове счупвания на шийката на бедрената кост. При тях резултатите също са насърчителни от гледна точка на сроковете на костното срастване. В този смисъл е налице и чисто социален ефект чрез ускоряване на възстановителния процес при многократно по-малки разходи на време и средства за лечение. В Италия цялата процедура по лечението и престоя в болница струва от 2000 до 6000 евро. В Клиниката по ортопедия, травматология и гръбначна хирургия при „МБАЛ Св.Панталеймон - Плевен“ здравноосигурените пациенти не заплащат за услугата и последващите грижи.

Приложеният в Плевен метод, заедно с имплантите е съобразен с европейското и българското законодателства и притежава съответните лицензи. Създателят му е решил да го представи за пръв път у нас в „МБАЛ Св.Панталеймон-Плевен”, тъй като работата на специалистите от Клиниката по ортопедия, травматология и гръбначна хирургия е високо ценена в неговата страна.

*Карло Милиета е инженер по биомеханика от Политехническия университет в Милано. Той е създател и ръководител на лаборатория, която разработва и произвежда нови медицински изделия предимно за ортопедичната хирургия и гръбначния стълб. Заедно с доц. Венци Росманов са съучредители на „Black Sea & Mediterranean Medical Academy” фондация, организираща усилията на няколко медицински университета в Европа за обучение на специализанти по ортопедия и травматология от Италия и България, както и за научно-приложни изследвания в тази област.

Коментари