Публикация

Ваксина срещу туберкулоза спира множествената склероза

Изводите са на група учени от Рим след приключило 5-годишно проучване


Ваксина срещу туберкулоза може да се окаже начин да бъде спряна множествената склероза (МС), съобават учени от Рим, цитирани от немския сайт „Нетдоктор”.МС е нелечимо автоимунно заболяване, което уврежда прогресивно нервите.

Екипът на проф Джовани Ристори изследвал 73 души със смущения в усещанията на крайниците, равновесието и в зрението. Такива симптоми се проявяват в рамките на „клинично изолиран синдром”, който настъпва с пристъпи на функционални смущения. В хода на болестта може да се стигне до увреждания (лезии) в определени участъци на централната нервна система. Половината от всички пациенти с клинично изолиран синдром се разболяват от МС в рамките на 2 г. При 10% от тези пациенти функционалните смущения изчезат без остатък.

За проучването учените в Рим ваксинирали 33-ма пациенти с препарата Bacille Calmette-Guérin , който се използва в някои страни за защита от туберкулоза. Други 40 души послужили като контролна група. На тях им било инжектирано пласебо. В продължение на месец след това учените сканирали веднъж месечно мозъка на участниците на всеки участник в проучването. Освен това пациентите получавали в продължение на година лекарство за МС – интерферон-бета-1а. След това получавали вместо него препоръчан от невролога им препарат. Така проучването продължило общо 5 г. За това време експертите в Рим наблюдавали как се развива здравословното състояние на доброволците.

Ваксинираните се разболявали по-рядко

Резултатът бил изненадващ: В рамките на първите 6 месеца учените открили при неваксинираните пациенти средно седем лезии, а при ваксинираните – средно три лезии. За целия период на наблюдение 58% от имунизираните не развили МС, в групата на неимунизираните здрави останали само 30%.

Според ръководителя на проучването проф. Ристори резултатите са изключително обнадеждаващи. Все пак според него са необходими още проучвания, за да се гарантира сигурността на пациентите и дългосрочния ефект от ваксината.

Погрешно насочени имунни клетки

Множествената склероза обикновено започва между 20 и 40 г. По-често засегнати са жените. При това заболяване имунните клетки се насочват срещу собственото тяло и нападат обвивките на нервните влакна. Като последица започват възпаления в мозъка, очния нерв или гръбначния мозък. Съществуващите сега медикаменти само могат да забавят развитието на болестта.

Ristori, G. et al. Effects of Bacille Calmette-Guérin after the first demyelinating event in the CNS. The Official Journal of the American Academy of Neurology. 04.12.2013

Източник: Netdoktor

Коментари