Публикация

Инициативата "Приказки без край" подобри болничния престой на близо 3000 деца

Аниматорските програми в детските отделения съкращават лечението на децата в болница с 2-3 дни


Резултатите от Национална инициатива „Приказки без край” бяха отчетени в Специализираната болница за активно лечение по детски болести – София. Тя се провежда вече година и е насочена към подобряване на болничния престой на децата с помощта на мобилни библиотеки с книжки за всяка възраст и специално обучени аниматори. Кампанията обхваща 12 лечебни заведения в София, Варна и Русе. За една година в инициативата са въвлечени над 5000 души и са реализирани 420 броя посещения в клиниките, а дейностите в рамките на „Приказки без край“ са достигнали близо 3000 малки пациенти.

Едногодишната практика сочи, че хоспитализираните деца се чувстват по-спокойнив болницата с помощта на приказките, музикалните игри,театралните постановки и честването на празниците. Потапянето в света на приказките и забавленията помага на децата и на техните родители да приемат по-леко престоя и лечението в болницата. Освен това дейностите в рамките на „Приказки без край“ правят по-естествена връзката между децата, родителите и терапевтичните екипи.

„Поставянето в среда близка до домашната позволява на децата да се почувстват по-спокойни и да съдействат активно при лечението“.Това носи спокойстве в работата на лекарите и сестрите и повече сигурност у родителите“, отбеляза психологът на СБАЛДБ-София д-р Румяна Милушева.

Проф. Радка Тинчева, началник на клиника в лечебното заведение подчерта, че от осъществяването на „Приказки без край“ болницата е станала едно по-приятно място за малките пациенти. „Когато заговорим за болници, лечение и заболяванията при децата, сме свикнали да се натъжаваме и да правим асоциации непременно с нещо много лошо. Усмивките, които аниматорите провокират у децата с приказки, песнички и различни забавни занимания, допринасят за позитивната атмосфера в нашата болница“, каза проф. Тинчева.

Председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ сподели, че в много държави отдавна са оценили положителното влияние на приветливата болнична среда върху възстановяването на децата и затова е практика в лечебните заведения да работят целодневно специално обучени аниматори - медицински клоуни, които развличат децата. „Доказано е, че системното използването на подобни методи води до по-бързо възстановяване на децата в болнична среда. У нас има очевидно закъснение в системното внедряване на подобна практика в педиатричните отделения“, каза проф. Пилософ.

Той съобщи, че дългогодишната практика, например в Израел, доказва, че присъствието на на клоуни в лечебните заведения снижава предоперативния стрес при децата и скъсява възстановителния период след интервенни или хирургични процедури средно с 2 – 3 дни. „Опитът на Израел и на много други наши чужди колеги доказва, че „Приказки без край“ е изключително необходима инициатива“, каза още той.

Събитието в СБАЛДБ-София продължи с предколедно празненство за малките пациенти на лечебното заведение, в което актьорите и телевизионни водещи Димитър Рачков и Енчо Данаилов - Бате Енчо се забавляваха заедно с децатаи украсиха Коледно дръвче. Накрая звездите поднесоха лично подаръци на всички малки пациенти.

Коментари