Публикация

БЛС свиква извънреден събор за подписване на НРД

Постигнато е споразумение за увеличаване на цените на 24 клинични пътеки


Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз (БЛС) постигнаха съгласие за подписване на Национален рамков договор за 2014-а година. Това трябва да стане на 18 декември, след като първо за това гласуват делегатите на съсловната организация. Извънреден събор на БЛС е насрочен за 14 декември 2013 г. в киносалона на Военно-медицинска академия, София.

Надзорният съвет на касата е предложил от следващата година да бъдат увеличени цените на 24 клинични пътеки, а всеки месец по 5% от оперативния резерв на финансовата институция ще бъде заделян за болниците. Тези мерки са удовлетворили ръководството на БЛС.

На надзорния съвет е постигнато съгласие за увеличение на някои силно недофинансирани клинични пътеки като раждане и отглеждане на новородено, в областта на педиатрията, големите хирургични интервенции, неврохирургията и пулмологията. За болнична помощ през 2014 г. са предвидени с 14,5 млн. лв. повече. С 10 млн. повече са заделени за ПИМП и СИМП, с 1,5 млн.лв се увеличават средствата за медико-диагностични дейности и високоспециализирани дейности. Има и редица допълнителни текстови изменения, които ще облекчат дейността на медицинските специалисти.

УС на БЛС смята, че на този етап са постигнати максимално възможните параметри на базата на така приетия бюджет на НЗОК, става ясно от прессъобщение на организацията.

По думите на директора на НЗОК д-р Румяна Тодорова вече са преведени и дължимите на болниците суми за месец септември в абсолютно пълен размер. Тя призна, че преговорите с БЛС не са протекли леко, уточни тя, но не пропусна да отбележи, че до тук нямаше да се е стигне, ако по време на управлението на ГЕРБ не бяха прехвърлени парите от здравните ни вноски към държавния резерв.

Коментари