Публикация

В „Софиямед" спасиха мъж с белодробна емболия и инфаркт

Комбинацията от остър миокарден инфаркт и остра масивна форма на белодробен тромбемболизъм е много рядка и тежка


Кардиолозите от болница „Софиямед" спасиха чрез безкръвна операция пациент с рядка комбинация от остър миокарден инфаркт и масивен белодробен емболизъм. 77-годишният пациент е приет по спешност в отделението по кардиология и инвазивна кардиология в МБАЛ „Софиямед" в тежко общо състояние с оплаквания от задух и болки в сърдечната област.

След преглед и първоначални изследвания екипът на отделението, ръководено от доц. д-р Добри Хазърбасанов, установява голям миокарден инфаркт и животозастрашаващ масивен белодробен емболизъм. Специалистите незабавно правят коронарография, по време на която извършват и първична ангиопластика на инфарктния съд. Поради тежката дихателна недостатъчност се налага на пациента да бъде направена ипулмоан-гиография, в резултат на която се установява двустранно масивен белодробен емболизъм.

След като специалистите от „Софиямед" аспирират успешно множеството тромби от двете белодробни артерии, състоянието на пациента се подобрява значително. Следва имплантирането на вена кава филтър на долната празна вена, което ще пази мъжа от бъдещи инциденти.

Пациенти с комбинация от остър миокарден инфаркт и остра масивна форма на БТЕ (белодробен тромбемболизъм) са много редки и по правило са в изключително тежко състояние поради увреда на двете сърдечни половини, коментира доц. д-р Хазърбасанов. Обяснява, че корекция на двете патологични състояния може да се извърши най-добре с т.нар. перкутанниинтервенции, защото те са с по-малък риск и се осъществяват по-бързо, отколкото оперативните такива.

„Перкутанни интервенции при остър БТЕ се правят успешно в много малко интервенционални центрове и добрият резултат при нашия пациент се дължи на това, че е попаднал бързо на подходящото място. След прекарано 5-дневно болнично лечение пациентът е изписан напълно възстановен", уточнява специалистът.

Коментари