Публикация

1 417 човека се прегледаха безплатно за рак на щитовидната жлеза

При всеки втори са установени различни видове изменения на функцията на жлезата


1 233 жени и 184 мъже се възползваха от възможността за безплатна диагностика на щитовидната жлеза. Резултатите от Кампанията, която продължава вече десети ден в „Скай Сити Мол София“, сочат че при всеки втори прегледан са установени различни видове изменения на функцията на щитовидната жлеза. До 20 декември всеки ден от 12.00 до 20.00 ч. желаещите могат да преминат безплатен преглед, който се извършва от изтъкнати специалисти с модерна ехографска апаратура. Ехографът е дарение от фондация „Моята млада България“ на Център за защита правата в здравеопазването.

По време на Кампанията се преглеждат мъже и жени от всички възрастови групи, като преообладават хората между 45 и 65 години. Най-често по време на прегледите се установяват изменения на функцията на щитовидната жлеза, като основно са диагностицирани болест на Хашимото, наличие на възли и колоидни кисти. При установяване на отклонения от нормата или при съмнение за тиреоиден карцином, хората са насочвани за диагностично уточнение и лечение в специализирано лечебно заведение.

Целта на Кампанията е да се повиши информираността на обществото за рака на щитовидната жлеза, за характерните симптоми и рисковите фактори, за ролята на профилактиката и методите на лечение на заболяването. Основната цел на инциативата не се ограничава само с извършване на безплатни профилактични прегледи. Организаторите се стремят да създадат нагласи в обществото, че болестта е лечима, стига хората да са активни в самонаблюдението и при най-малкото съмнение да потърсят лекарска помощ. Предвижда се Кампанията да продължи и през 2014 г. като обхване цялата страна и най-вече малките градове и села, където достъпът до специалист е силно ограничен.

Карциномът на щитовидната жлеза се среща рядко и представлява 1% от всички злокачествени образувания. Според данните на Националния раков регистър броят на новооткритите заболели от тиреоиден карцином в България за 2009 г. е 316, а за 2010 г. е 299. 250 жени и 66 мъже са диагностицирани за първи път през 2009 г., а през 2010 г. техният брой е съответно 233 жени и 66 мъже. Близо половината пациенти са диагностицирани в първи стадий, когато ракът може да бъде излекуван напълно. Заболяването засяга хора от всички възрастови групи, но най-често се проявява между 50 и 60 годишна възраст.

Организатори на Кампанията за ранна диагностика за рак на щитовидната жлеза са Център за защита правата в здравеопазването и агенция „Пачето перо” със съдействието на Столична община.

Коментари