Публикация

Пълната забрана за пушене остава

Депутатите отхвърлиха предложената от БСП и Атака либерализация


Парламентът отхвърли промените в Закона за здравето, според които трябваше да отпадне пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места.

106 от народните представители гласуваха против предложените промени, 76 – за, а други 8 – въздържал се. Дебатът в парламента, който започна по-рано тази сутрин, роди ново разпределение на политическите сили в Народното събрание.

Депутатите от ГЕРБ категорично се противопоставиха на промяната в Закона за здравето. Тяхната теза изненадващо срещна подкрепа на народни представители от ДПС, а дори и на някои от социалистите.

Парламентарната група на ГЕРБ категорично заяви, че няма да подкрепи предложенията на БСП и Атака да отпадне забраната за пушене на закрито. Депутатът от опозицията Стефани Михайлова повдигна въпроса за правата на работещите в заведенията.

"Какво ще бъде тяхното право на свободен избор, ако се отмени забраната? Те ще могат да избират дали да си търсят друга работа или да прекарат по-голямата част от живота си в една крайна нездравословна среда", изтъкна тя. Относно аргумента, че забраната не се спазва и затова трябва да се отмени, Михайлова иронично предложи да се отмени Законът за движение по пътищата или Наказателният кодекс, които също се нарушават.

Още по-крайно беше изказването на депутата от ДПС Тунчер Кърджалиев, който реагира остро срещу предложенията на БСП и Атака.

"Непушачът е длъжен въпреки своята воля да поема дима, който издиша пушачът в негово присъствие. На този фон да се твърди, че пушачите са дискриминирани, е не просто нелепо, а смешно твърдение. Все едно да оневиним наркоманите за това, че в присъствието на други хора не им се позволява да правят своите апликации или пък изнасилвачите, че не могат да правят свободно своите деяния. Вярно, пресилено е, но мисля, че алегорията е уместна в случая", каза Кърджалиев.

Венцислав Лаков от Атака веднага се противопостави на колегата си от ДПС като припомни, че държавата всяка година дава 70 и 83 млн. лв субсидия за производителите на тютюн и попита риторично, защо не се забрани тази субсидия. "Откажете се от тютюнопроизводството. Така се решава проблемът", предложи депутатът от Атака. Лаков сподели, че приема аргументите за връзка между здравето и тютюнопушенето, въпреки че по думите му не е научно доказана подобна обвързаност.

Лаков подчерта, че не става дума за пълна отмяна на забраната за пушене на обществени места. "Борим се за нещо много простичко - и двата законопроекта предвиждат пушачите да могат да пушат в заведения. Никой не говори за отпадане на забраната за тютюнопушене на работното място, ограниченията за училища, институции. Говорим за това, което хората искат - като седнат на маса, да могат да запалят цигара", коментира Лаков.

Червеният депутат Антон Кутев сподели, че ще подкрепи промените, въпреки че е непушач. Той обвини Тунчер Кърджалиев, че подменя темата за отмяната на забраната за пушене с въпроса за и против тюютнопушенето. "Изнесохте дълга лекция, която беше посветена на темата за и против тютюнопушенето. И ако това беше темата на днешния разговор, аз изцяло щях да ви подкрепя. Ако сега решавахме дали да забраним изобщо тютюнопушенето заедно с производството на тютюн, заедно със субсидирането на тютюна от държавата, заедно със събирането и изхарчването от държавата на над 2 млрд. лева от акциз на цигарите, ако ние това обсъждахме, вашата реч щеше да бъде смислена", каза Кутев.

Коментари