Публикация

Онколозите доволни, че забраната за пушене остава

Призовават всеки пушач да поведе лична кампания за отказване от цигарите


Онколозите от Националната онкологична болница напълно подкрепят въведената през 2012 година забрана за тютюнопушене в закрити и някои открити обществени места. Тази своя позиция специалистите по ракови заболявания потвърдиха отново, след като днес депутатите приеха да няма либерализация на пълната забрана за пушене.

Онколозите припомнят, че цигарите са основен рисков фактор за възникването на тумори на носа, носната кухина и синусите, ларинкса, трахеята, бронхите и белия дроб, стомаха, хранопровода, дебелото черво, ректума и ануса, устните и устната кухина, фаринкса, бъбреците, пикочния мехур, маточната шийка, матката.

Специалистите призовават всеки пушач да си зададе въпроса „Ако не аз – кой, ако не сега – кога?“ и да сложи началото на една своя лична кампания за отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, здравето на своите близки и приятели. Те са категорични, че здравето на пасивните пушачи, присъстващи в обкръжението на активния пушач, се уврежда в не по-малка степен.

Добрата новина е, че около 40% от раковите заболявания са потенциално предотвратими, твърдят онколозите. Рискът за развитие на болестта може значително да бъде намален ако:

  • Спрете употребата на тютюн и избягвате помещения, където може да станете пасивни пушачи
  • Не злоупотребявате с алкохол и по-специално с концентрирани напитки
  • Избягвате прекомерното излагане на слънце
  • Поддържате здравословно тегло, чрез здравословно хранене и упражнявате редовна физическа активност
  • Знаете как да се предпазвате от инфекции, които могат да причинят рак
  • Редовно ходите на профилактични прегледи

Коментари