Публикация

Общопрактикуващите лекари искат отделно договаряне с НЗОК

НСОПЛБ настоява още за разделяне на регулативните стандарти за хронично болните от направленията за остри заболявания.


Общопрактикуващите лекари не са удовлетворени от текстовете в новия НРД в частта за ПИМП - там липсват финансовите и организационни промени, за които те са настоявали. Едно от основните искания е да се разделят регулативните стандарти (направленията) за хронично болните и за профилактичните прегледи от тези за остри състояния и заболявания. Джипитата настояват още за отделно договаряне и подписване на споразумение с НЗОК за ПИМП, СИМП и болничната помощ, тъй като проблемите им са специфични и различни.

"Например имаме пациент с хипертония и той се води на диспансер. За тях са предвидени 4 прегледа годишно със съответните изследвания. Всеки преглед се заплаща по 9 лв., ако бъде направен. Поне една трета от хронично болните обаче са с второ заболяване, което също подлежи на диспансеризация. Ние предложихме при тези пациенти цената на преглед да се завиши с коефициент. Ако заболяванията са две – коефициентът може да е 1,1, ако са две – 1,2. Аргументът е, че обемът на работа нараства. Тогава, ако следващата година договорим цената на един преглед да е 9,50 лв., тя отново ще нараства със съответния коефициент", обясни доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ). На събора на БЛС обаче те чуха, че споразумението е за твърда цена - при второ хронично заболяване цената на прегледа се качва с 50 ст. "Това е нещо, което днес го има, а утре го няма, не се предвижда актуализация. Ползите от нея биха били финансов стимул за личните лекари. Освен това много хора, които имат по 2-3 хронични заболявания, най-после ще бъдат регистрирани. Сега това не се прави от всички джипита, защото нито за тях, нито за пациентите има някаква полза, само дето личните лекари се натоварват с допълнителна бумащина. От това губят всички", обобщава той.

Позицията на НСОПЛБ е, че регулативните стандарти трябва да бъдат разделени. Направленията за профилактични прегледи и за хронично болните са задължителни по закон, лекарят не може да ги откаже. Те могат по-лесно да бъдат прогнозирани и изчислени за разлика от направленията, необходими при остри състояния. Ако един лекар ползва част от талоните на хронично болните за акутни заболявания, означава, че няма да може да си изпълни задълженията към диабетици, хипертоници и т.н. Личният лекар е ощетен – губи пари от установените прегледи на хроничните пациенти, като в същото време рискува да бъде глобен за това, че е надвишил лимита си за направления при остри заболявания. Тази нелогична и глупава ситуация продължава вече години и се поддържа от БЛС, заяви д-р Киров. Затова сдружението на общопрактикуващите лекари настоява техните проблеми да се обсъждат отделно. Те са по-специфични от тези на останалите участници в здравната система. ПИМП, СИМП и болничната помощ трябва да се договарят поотделно и отделно да се подписва договор с НЗОК, обобщи доц. Киров.

Коментари