Публикация

Лекарствата за киселини намаляват витамин В12 в организма

Дефицитът му се отразява негативно на всички тъкани и органи с висока активност на клетъчното делене, както и на нервната система и на костния мозък


Лекарствата за киселини са едни от най-популярните и продавани медикаменти. Обикновено те се предписват на хора с чувствителен стомах и често появяващо се усещане за парене. Тези медикаменти потискат образуването на киселини в лигавицата на стомаха. Трябва обаче да се има предвид, че активните съставки на тези препарати обаче имат някои неприятни странични ефекти. Сега списъкът се удължава с още един – учени от Калифорния доказаха, че потискащите киселините лекарства увеличават риска от дефицит на витамин В12. Ако не се обърне внимание, липсата му мможе да провокира анемия и тежки смущения на нервната и мозъчната функция. Затова учените препоръчват да се проследяват нивата на витамин В12 при пациенти, които употребяват продължително време (над 2 г.) медикаменти за потискане на стомашните киселини.

Като основа за проучването са използване данните за употреба на медкаменти от 200 000 пациенти в Северна Калифорния. При 26 000 от тях е установен дефицит на витамин В12. Учените от болницата „Кайзер Перманенте” в Оукланд проверили дали няма връзка между приемането на медикаменти за стомашни киселини и липсата. Те взели предвид както т.нар. хистамин-2-рецепторни блокери, така и най-разпространените инхибитори на протонната помпа.

Сравняването на данните наистина показало, че пациентите, които приемали хапчета за киселини 2-3 г. или по-дълго, имало с 5% повече хора с дефицит на витамин В12. По-често били засегнати млади хора и жени. Дозировката също играела роля - колкото по-висока е тя, толкова по-често се появявал дефицитът.

Все още учените не са разгадали механизма, по който тези лекарства предизвикват липсата на важния витамин. Специалистите обаче съветват хората да вземат такива медикаменти, само ако наистина имат нужда от тях. Те препоръчват на личните лекари да наблюдават внимателно нивата на витамина при пациентите си и да предписват възможно най-ниската доза според състоянието, става ясно от публикация в Journal of the American Medical Association.

Наблюденията на учените показал и друго – спрат ли се лекарствата за киселини, след известно време нивото на витамин В12 се нормализирало. Витаминът се преобразува в организма на коензим В12 и играе важна роля за клетъчното делене. Затова дефицитът му се отразява негативно на всички тъкани и органи с висока активност на клетъчното делене, както и на нервната система и на костния мозък. Последиците могат да бъдат освен анемия, стареене на определени имунни клетки и увреждане на нервни клетки, което представлява риск за деменция.Често едновременно настъпва и дефицит на фолиева киселина – при бременност това води до увреждания на гръбначния мозк при плода.

Необходимата дневна доза от витамин В12 е 3 мг, при бременни и кърмачки – 4 мг. Водноразтворимият витамин се среща предимно в рибата, месото, яйцата и в малки дози в кравето мляко. Почти не се съдържа в растителната храна. Затова вегетарианците и веганите са по-застрашени от дефицит. За щастие той се развива бавно. Запасите от витамина се усвояват в рамките на 450 до 700 дни. Това означава, че докато се усети липсата му, може да минат 2 г. и повече.

Източник: Jameson R. Lam et al: „Proton Pump Inhibitor and Histamine 2 Receptor Antagonist Use and Vitamin B12 Deficiency”, JAMA, 11. Dez. 2013, doi:10.1001/jama.2013.280490
Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V. (DGE), Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr

Коментари