Публикация

НЗОК няма да плати 500 хил. лв. на болниците

Някои лечебни заведения са раздули харчовете, като са хоспитализирани ненужно пациенти, твърди Румяна Тодорова


Дейности за 500 хил. лв. няма да бъдат изплатени от НЗОК на болниците, обяви д-р Румяна Тодорова, директор на касата на специалнен брифинг за заплащането на болничната медицинска помощ.

По думите й някои болници са хоспитализирали пациенти, за които е можело да се назначи и домашно лечение. Оттам дошли харчовете. Като пример за подобни нарушения НЗОК даде Александровска болница.

Вече започнало изплащането на дейността за месец ноември. Болничната помощ била платена на 70%, а извънболничната на 100.

„Ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) твърди, че болниците не разбират какво се случва с плащанията, а ние тази сутрин сме подали информация какво е заплатено и какво продължава да изплащат болниците”, каза Тодорова. Тя заяви, че всичко, събрано от икономии ще отиде за разплащане на болниците. По думите й обаче болниците трябва да имат пари за заплати.

„Правя всичко възможно, за да платим на болниците и това са парите, с които разполагаме тази година. До края на януари ще бъде заплатена дейността на 100%”, каза директорът на НЗОК. До края на декември щели да бъдат изплатени 136,5 млн. лв., които според Тодорова са абсолютно достатъчни за покриване на заплати и дори има за разплащане на задължения към доставчици.

Коментари