Пониженият имунитет помага на уроинфекциите
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Пониженият имунитет помага на уроинфекциите

Пониженият имунитет помага на уроинфекциите

Как се установяват инфекциите на пикочните пътища, могат ли да протекат скрито, кои фактори благоприятстват появата и развитието им и каква помощ можем да намерим в билковите препарати – отговорът е на д-р Тодор Пепелджийски, уролог в Медицинския институт на МВР

Хроничните инфекции са едни от най-често срещаните проблеми в практиката ми на уролог, особено при пациентите над 65-годишна възраст. Честотата им е в пряка зависимост от напредването на годините. Това се дължи на промяна както в общия, така и в локалния имунологичен статус на организма, появата с годините на различни заболявания – диабет, артериална хипертония, автоимунните заболявания са фактор. Фактор е и естественото стареене на органите и тъканите. Поставянето на диагнозата понякога е трудно поради наличието на някои форми на асимптомна бактериурия – т.е. наличие на бактерии в урината, без да има някакви оплаквания.

Голяма част от тези пациенти са възрастни, при жените със смъквания на тазовото дъно с различен произход, при мъжете с аденом на простатната жлеза, хора с дългогодишни данни за камъни в бъбреците. На тези пациенти, както и на такива с различни хронични възпалителни огнища трябва да се правят микробиологични изследвания, защото са по-уязвими на асимптомната бактериурия.

По принцип всеки трябва да проследява урината си периодично, защото едва ли има човек, който през живота си да не е прекарал някаква урологична инфекция. Но примерно при болни с уретрални катетри бактериурията се среща при 25-50% от жените и от 15 до 40% от мъжете. И ако се налага по-продължително лечение, тази категория пациенти са податливи на развитие на резистентност на бактериалните щамове. Особено рискови за уроинфекции са жените с инконтиненция, изпускане на урина. При мъжете хроничната уроинфекция е свързана предимно с аденом, хипертрофия на простатата. Провеждането на антибиотична терапия в тези случаи може да е свързано с нежелани странични ефекти и увеличена резистентност на патогенните щамове. Едно от усложненията на безсимптомната бактериурия е наличието на гной в урината, ясен знак за инфекция.

Симптомите при протичащата с оплаквания уроинфекция - парене, болка в кръста, по-често уриниране - са в зависимост от това дали локализацията й е в горните или долните пикочни пътища. При жените симптомите обичайно са парене, по-често уриниране и императивни, т.е. неотложни позиви. При мъжете, особено над 65-годишна възраст, поради хипертрофия на простатата се наблюдава неколкократно нощно уриниране, както и затруднен поток, забавено отделяне на урината. А задръжката сама по себе си създава условия за развитие на хронична уроинфекция.

Не е без значение и факторът простуда, тъй като преохлаждането сваля общия и локалния имунитет – това от своя страна създава условия болестотворните микроорганизми да се размножат по-бързо. Във връзка с резистентността, както и при профилактика, прилагането на билкови екстракти като част от лечението и неговото продължение има своето място. Хубав препарат, който се намира на пазара, е „Урокомфорт”. Той съдържа червена боровинка и екстракт от коприва. Червената боровинка пречи на адхезията - прилепването на бактериите към лигавицата. Известно е, че копривата съдържа много целебни субстанции – железни соли, витамин В2, витамин К, биофлавоноиди с имуномодулиращ ефект. Екстрактът от коприва е богат на стеаринови сапунини – това са голяма група биологично активни вещества, които имат очистващ ефект. Те осигуряват отмиването от уротела на колониите ешерихия коли (най-чест причинител на инфекцията). Така че тези съставки имат не само локално, но и общоукрепващо за организма действие. „Урокомфорт” е подходящ при лечението на всички хронични инфекции – както като съпътстващ антибиотичното лечение, така и приложен самостоятелно за по-продължително време. Защото, за да се проявят свойствата на тези природни биологични съставки, както и въобще при билколечението, се изискват поне 2-3 месеца прием.

Мнения