Публикация

Комплексният онкологичен център в Шумен с нова диагностична апаратура

Новата техника ще позволи на жителите в региона да ползват здравни услуги, насочени към ранно откриване и лечение на онкологични болести


Ново поколение диагностично оборудване е доставено и монтирано в Лъчетерапевтичния център към Комплексния онкологичен център в Шумен. Лечебното заведение вече разполага с два линейни ускорителя, скенер, апарат за брахитерапия, компютърен томограф и друга техника. Това съобщиха на пресконференция управителят на онкологичния център д-р Сотир Караниколов и доц.д-р Румен Габровски - началник на отделението по лъчетерапия.

Апаратура от подобен клас в момента има само в лечебни заведения в София и Пловдив. Новата техника е подходяща за около 98 процента от нуждаещите се от лъчелечение и ще позволи на жителите в региона да ползват здравни услуги, насочени към ранно откриване и лечение на онкологични болести, съобразно съвременните медицински стандарти, стана известно на пресконференцията.

Комплексният онкологичен център в Шумен в момента осигурява с наличната техника лечение на около 600 - 700 онкоболни на година. Предвидено е, след като работещите в лечебното заведение бъдат обучени да работят с новата апаратура, от началото на 2014 г. да бъде осигурено лъчелечение според най-съвременните изисквания на около 1 000 пациенти, бе съобщено още на пресконференцията.

Лъчетерапевтичният център е изграден по проект на стойност над 6,6 млн.лв., финансиран от ОП "Регионално развитие" и съфинансиран от община Шумен с близо 145 хил. лева.

Коментари