Публикация

Хора с ревматични заболявания правят благотворителен базар за Коледа

Базарът ще се проведена 22 декември (неделя) от 13.30 до 18.30 часа в Галерия "Антракт".


За трета поредна година Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) организира Благотворителен базар „С любов и усмивка за Коледа”. Тази година партньор и съорганизатор на събитието, е Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит. Базарът ще се проведена 22 декември (неделя) от 13.30 до 18.30 часа в Галерия "Антракт". В него ще вземат участие хора с ревматични заболявания, техни близки, приятели и симпатизанти – творци на ръчно изработени сувенири, бижута, картички и други коледни артикули.

Над 100 милиона европейци – независимо от възрастта и страната, в която живеят, имат ревматични заболявания. Това сочат данните на Европейската лига за борба с ревматизма. Ревматичните и мускулно-скелетните заболявания са една от водещите причини за инвалидизация.

Ревматичните болести генерират сериозни преки и непреки финансови разходи и икономически проблеми: например тези разходи само за хората с ревматоиден артрит надхвърлят 45 милиона евро в цяла Европа.

Според изследване на ЕУЛАР в цяла Европа, 45% от респондентите с РЗ споделят, че са срещали трудности с намирането на работа, а 54% са преживели стрес, свързан с дискриминация. 29% декларират, че са били подложени на дискриминация. Още по-лошо е, че 21% са заявили, че са загубили досегашните си професионални позиции поради това, че са уведомили ръководствата си за наличието на ревматично заболяване. 23% не са получили никаква подкрепа от работодателите.

Точни данни за броя на хората, страдащи от тези болести у нас няма. Организацията на пациентите с ревматични заболявания отстоява правата на хората с РЗ и се бори за тяхното по-добро лечение, профилактика на инвалидността, професионална заетост и реализация, подобряване качеството на живот.

Основна цел на Коледния благотворителен базар тази година е да се наберат средства за закупуването на апаратура, използвана при лечението на хора с ревматични заболявания.

Коментари