Публикация

6000 недоносени деца се раждат в България всяка година

Специалисти по неонатология разработват ръководство, което да важи за всички отделения


6000 са недоносените деца годишно в България, обикновено те са около 10% от общата раждаемост, каза доц. Ралица Георгиева, национален консултант по неонатология при старта на кампанията "Първите 1000 дни", подкрепена от "Нестле". От тях 3000 са високо рискови – може да им останат увреждания за цял живот. Преди 50 г. в експериментални проучвания се доказа влиянието в ранна възраст върху заболеваемостта в късна възраст. В последно време се трупат още доказателства, което подчертава важността на храненето през неонаталния, кърмаческия период и възрастта до 2 г.

Всеки родител на недоносено дете си задава въпроса как ще се развива то. Преждевременното раждане оказва влияние върху невро-когнитивните способности на детето. Дори във водещи неонатологични звена в целия свят и при максимални усилия от страна на специалистите, бебета, родени под 1000 г, имат висок риск да останат с дефицит в развитието на познавателните им способности и интелекта. Възлагаме голямо значение на доброто хранене, особено през първите дни е много важно те да получават качествен белтък, посочи доц. Георгиева. В началото се прилага парентерално хранене, след това за ентералното се използват специални адаптирани млека за недоносени. Кърмата също е много важна за тях. Затова неонатолозите прилагат и друга стратегия - допълнително обогатяват кърмата със специални препарати. Така се обединяват положителните ефекти от двата вида храна, като за това има категорични доказателства от практиката.

При неадекватно хранени недоносени деца се установяват трайни морфологични изменения в централната нервна система – по-малки размери на определени структури, които отговарят за обучението, познавателните способности на детето, обясни доц. Георгиева. Тя допълни, че с подходящото хранене може да се подобри неврологичното състояние.

В момента специалистите работят активно за създаване на алгоритми и правила на поведение, които да важат за всички неонатологични отделения в страната. Това ще гарантира максимално добро обгрижване на недоносените деца, независио къде се намират те.

Доц. Георгиева посочи колко важно е децата да бъдат кърмени, независимо дали са родени навреме или преждевременно. Дори при нормално родените деца има доказателства, че кърмата пази от ранно затлъстяване. У нас с проблеми на теглото са 10% от подрастващите. В последните години се забелязват тенденции за бързо увеличаване на малчуганите с наднормено тегло. Има категорични доказателства в големи проучвания, че естественото хранене в кърмчаческа възраст е най-важният профилактичен фактор. Бързото наддаване на тегло в първите 2 г. се асоциира със затлъстяване в късна възраст. За тези деца има и по-голям риск за сърдечносъдови заболявания в по-късна възраст. Има данни, че естествено хранените деца имат по-добра еластичност на артериите, по-ниски нива на холестерол, по-ниска честота на сърдечносъдови инциденти, има и нови данни – че ранното наднормено тегло дава отражения върху специфични характеристики на патогенезата на злокачествените заболявания. Хранените с кърма не наддават толкова бързо, колкото децата на изкуствено хранене, но това е положителен факт.

Коментари