Публикация

В Европа препоръчват две ваксини на бременните

При бъдещите майки смъртността от грип е единадесет пъти по-голяма, отколкото при останалите


Има определени ваксини, които се препоръчват на бременните – тривалентната срещу дифтерия, тетанус и коклюш и сезонната срещу грип. Темата бе сред най-важните на първата среща за стратегиите срещу грипа, проведена в края на ноември и началото на декември т. г. във Виена. Събитието бе организирано от компаниите Sanofi Pasteur и Sanofi Pasteur - MSD. Участваха водещи експерти по инфекциозни и заразни заболявания от цяла Европа.  

Тривалентната ваксина за дифтерия, тетанус и коклюш се прави на бъдещите майки в цяла Европа и в САЩ през последните 2 месеца от бременността. В България това все още не е факт. Тази ваксина се прилага при бебета от втория месец след раждането. Преди това обаче те са изключително уязвими към коклюша и ако се разболеят, вероятността от фатален край е голяма. Такъв риск няма, ако бременната е била имунизирана, тогава тя има достатъчно имунитет и предпазва кърмачето чрез предаване на антитела посредством кърмата.

По време на срещата бе подчертано още, че смъртността заради грипа при една бременна е единадесет пъти по-голяма, отколкото при останалите хора. Причината е, че при тези жени настъпват промени в имунната система. Тази тенденция отчетливо се видя през последната пандемия от грип през 2009-2010г.

Сериозен проблем в България е, че едва 3% от населението се ваксинира срещу грип, като по този показател се нареждаме на опашката на Европа. За сравнение в Холандия имунизационният обхват е около 80%. Там обаче тази дейност е част от националната политика – създадени са ваксинационни програми, а фондовете поемат финансирането.

Целта на конференцията бе да се представят ваксинационните политики в различните държави, както и да се потърсят възможности за повишаване на имунизационния обхват.

Обект на задълбочена дискусия бяха причините населението да не се ваксинира. Въпреки че мащабите са различни, този проблем съществува навсякъде.

Като основен фактор бяха посочени т. нар. антиваксинални течения. Отношението към ваксините като процент много наподобява структурата на една пирамида. Около две трети от хората са „за” имунизациите и те представляват основата на пирамидата. На върха й обаче има едни 3%, които са против. Обикновено те са по-организирани, активни, а подходът им е много агресивен. Благодарение на това много често успяват да повлияят върху хората, които нямат ясна позиция по въпроса (които са около 25-30%).

Затова е важно Министерството на здравеопазването да организира информационни кампании за ползата от ваксините. В тях трябва да участват авторитетни експерти, които да предоставят необходимите научни доказателства.

Сериозно внимание бе обърнато на ролята на медиите в този процес. Много важно е информацията да достига до населението, но да е поднесена коректно и на разбираем език. За разлика от други медицински направления, при имунизациите финансирането не е пречка, защото цената на противогрипните ваксини е съвсем приемлива – струват около 10-12 лв. в аптеките. 

Предпазването на рисковите групи бе друг акцент от форума. Известно е, че най-уязвими са хората над 65-годишна възраст. При тях смъртните случаи от грип и от неговите усложнения са най-чести, затова във всички европейски препоръки се посочва необходимостта те да бъдат ваксинирани. Препоръчва се също така имунизациите при децата да се правят след шестия месец от раждането. В България обаче обхватът се повишава едва след 3-годишна възраст.

Много хора вярват, че след прекаран грип не остава траен имунитет. Това не е така! Грипният вирус е много изменчив, поради което всяка година е нужна нова ваксина. Ако човек се разболее от определен щам или е ваксиниран, при него е осигурено добра защита с антитела. Разбира се, антителата от ваксината не са толкова трайни и затова се препоръчва повторна имунизация с бустерна доза на следващата година.

Заключителната част на конференцията бе посветена на създаването на проекти, които да намерят практическо реализация и финансиране от СЗО и от Sanofi Pasteur - MSD. Темите, които предложих, бяха ваксини и бременност, грип и бременни, начини за разширяване на имунизационния обхват, възможности за осигуряване на ваксини срещу грип. В това направление планираме общ проект с колеги от Турция и Франция. Конференцията бе изключително полезна за всички участници – както от теоретична, така и от практическа гледна точка. Предвижда се такива събития да се провеждат веднъж годишно.


Коментари