Публикация

Д-р Тодорова: Клиничните пътеки трябва да бъдат пренаписани

В 78% от болниците средномесечният разход е надхвърлен значително през октомври и ноември.


Клиничните пътеки са несправедливи и трябва да бъдат основно пренаписани. Това заяви директорът на НЗОК Румяна Тодорова. Касата е отправила такова искане към МЗ. Преработването на пътеките е напълно възможно да се случи до края на 2014 г., допълни шефът на касата.

Масово не се спазват индикациите за хоспитализация, обясни д-р Тодорова на заключителна за годината пресконференция. На практика всеки желаещ е бил приеман. Преобладават болести като тези на коренчевата система, много се е вдигнала дейността на болниците за рехабилитация. Има и много други хронични заболявания. Контрольорите са проверили са 371 болници – това са на практика всички. В 78% средномесечният разход е надхвърлен значително. В 14 РЗОК лимитът е надвишен с над 79%. Някои болници са се вместили в определените бюджети. Нашият метод, по който плащаме сега, е несправедлив – дисциплинираните горят с другите, няма как на едни да платим 80%, а на други 100%, коментира Румяна Тодорова.

Изводите: Масовите хоспитализации са по "удобните пътеки". Тези пациенти винаги ще са болни от своето хронично заболяване, винаги може да се намери повод те да бъдат вкарани в болница. Втори извод е, че клиничните пътеки трябва да бъдат изцяло пренаписани. Критериите са изключително ниски. Вече 7-8 г. те изобщо не са коригирани с малки изключения. Втори техен недостатък е, че някои дейности са много евтини, а други – прекалено скъпи. Точно евтините процедури правят оборота в болниците.

Има и болници, които най-много са надвишили бюджетите си през октомври и ноември спрямо средния си разход:

„Токуда” – 700 000 лв. нагоре

Александровска – 300 000 лв. нагоре

Всички болници за рехабилитация – 150-200 хиляди лв. нагоре

Болница „Каспела”, Пловдив – 340 000 лв. нагоре

Болница „Каридат”, Пловдив – 200 000 лв. нагоре

Болницата в Тутракан – с 60 000 лв. нагоре (отчетени 254 000 лв. при средно 191 000 лв. преди)

В страната няма никаква епидемия, нито бум на нови заболявания, които да обяснят този ръст, каза Тодорова. Тя допълни, че за болниците за рехабилитация има обяснение: Те работят по програмите на НОИ от март до септември. От опит зная, че до септември няма шанс да приемат някого по клинична пътека, казва се, че са изчерпани, добави шефът на касата. Изведнъж през октомври се оказвало, че пътеки все пак има.

Ето как д-р Тодорова коментира фактите за болниците: "Нашите проверки пораждат много въпроси. Нещата са сериозни. Освен че парите не стигат, те не се усвояват правилно. Парите не отиват при болния, а отиват при болницата. Другият парадокс е, че болниците трупат дългове. Апелирам към всички принципали да направят проверки, за да се види къде отиват парите, които касата изплаща. Защо не си плащат лекарствата? Защо има лъскави фасади на болниците, а вътре всичко си е по старому. Вижте тоалетните в нашите болници! Ако влезем в болниците на съседна Турция, ще видим огромната разлика.

Основният извод от нашите проверки е свързан с качеството. Дошло е време да искаме качествена медицина. Когато тези болници, станат наистина болници, лекарите ще се задържат в тях. Сега лекарите бягат, защото просто не им се работи в такива болници! Параграф 8 за бюджета на НЗОК гласи, че определени пари ще ни бъдат дадени, само ако се представят мерки. Ето ги мерките – да видим законите, разрешителните за дейност на болниците, да видим с какви специалисти разполагат, с каква апаратура – дали тя е втора или трета употреба, колко е вредна за пациента. Основният въпрос ще бъде колко качествено се обслужва пациентът."

Коментари