Публикация

Противогрипна ваксина може да се прави и по време на епидемия

Най-добре е обаче да не чакаме последния момент. За изработване на антитела отиват две седмици


Д-р Андрей Галев е председател на Българското дружество по превантивна медицина

- Д-р Галев, навлизаме в сезона на грипа. Много хора обаче казват „грип” на всяка настинка. Каква е разликата?

- През последните години хората в България се образоваха по темата за грипа. Той е една от трите инфекциозните болести, които предизвикват срив в имунната система. Другите две са дребна шарка и СПИН. Грипът е най-разпространената и понякога изходът от него е летален. Първите симптоми са остро и силно изразено главоболие, след 2-3 дни се появява и хрема. Настинката протича много по-леко, а процесите са обърнати.

При по-леките случаи грипът приковава пациента към леглото между 5 и 7 дни, а при по-тежките – до 10 дни. Много често заболяването е причина да се развият различни усложнения - пневмонии, отити, менингити. Дори и след като пациентът е оздравял, са възможни неприятни последствия, като синдром на Гилен-Баре (автоимунно възпалително заболяване на периферната нервна система – бел. ред.) например. Грипът води до временен срив на имунната система, който прави човека уязвим всякакви други вируси и бактериалните заболявания.

- Как най-добре можем да се предпазим?

- Най-добре е да се имунизираме. Поради изменчивостта на грипните щамове, всяка година ваксината е различна. При създаването й се следват препоръките на СЗО, като се предвиждат трите щама, които ще циркулират през предстоящия грипен сезон. Досега прогнозите винаги са точни. В Северното полукълбо епидемията обикновено идва с няколко месеца закъснение, след като преди това е преминала през Южното полукълбо. В нашата част на света грипът навлиза през Англия и Холандия, където въздушният поток е по-интензивен. В България по традиция епидемията започва от средата на януари.

- Кои ще бъдат трите щама през тази година?

- През тази година актуални ще бъдат "Калифорния", "Виктория" и "Масачузетс". Познатите у нас грипни щамове от тип А "Калифорния" (свински грип) и "Виктория" са генетично променени, което означава, че дори да сме имали заболяването през миналата година, не е гаранция, че пак няма да пипнем грипа.
От прогнозите обаче става ясно, че ни дебне и още един нов щам, непознат досега - "Масачузетс", който е от типа В.

Проблемът е, че през тази година у нас са внесени едва около 130 хил. ваксини, което е крайно недостатъчно. Причината е, че прогнозата закъсня, а оттам се забави и производството. Компаниите предпочитат да снабдяват първо тези страни, в които се поръчват по-големи дози.

- Кои хора попадат в рисковите групи?

- От грип боледуват всички, без значение от пол и възраст. Много хора вярват, че грипът няма да ги лови, ако имунната система е в много добро състояние. Това обаче невинаги работи. В практиката обаче има изобилие от примери, че дори хората, които се хранят правилно и подържат добра форма, също боледуват. Много зависи какъв е начина на контакт при разпространението на вируса. Известно е, че заболяването се предава по въздушно-капков път.

При по-възрастните имунната защита по правило е по-слаба, затова е повече от желателно хората над 65-годишна възраст да бъдат имунизирани. Противогрипната ваксина е препоръчителна и за бъдещите майки. По време на бременността настъпват промени в имунната система, които излагат жената на сериозен риск. Според статистиката смъртността от грип при тях е единадесет пъти по-висока, отколкото при другите хора. Децата с вродени малформации също трябва да бъдат ваксинирани, за да се избегнат тежки усложнения. Сред застрашените попадат и трансплантираните. Разбира се, имунизацията е добра за всички хора, но за рисковите групи е особено важна.

- Ако все пак човек се разболее от грип?

- Могат да бъдат използвани специфични противогрипни препарати, но те трябва да бъдат приети още при първите признаци или най-късно в първите часове след появата на заболяването.

- Колко месеца преди епидемията е добре да се постави ваксината?

- Подходящ е периодът от между септември и ноември. Но дори и сега не е късно, тъй като грипът все още не е дошъл при нас. Питали са ме дали имунизация може да се прави по време на епидемия. Може, но за създаването на антитела от ваксината са необходими 2-3 седмици. През това време човек трябва да се предпазва с противогрипни препарати.

- Колко хора у нас се имунизират срещу грип?

- Според статистиката те са около 3%, което ни поставя на едно от последните места в Европа. В Холандия например имунизационният обхват е около 80%. Причините са най-различни, но може би основният е в липсата на информация сред хората.

За да подобрим този показател и у нас, здравните власт трябва да организират кампании, които да подобрят информираността на населението.

- Каква е ролята на личните лекари в това направление?

- Личните лекари са изключително важни при провеждането на имунизационната кампания за грип. Практиката показва, че голяма част от пациентите се ваксинират след лекарска препоръка. Ако те не са активни, обхватът рязко пада. От ключово значение е ролята на медиите и работата им с епидемиолози и представители на здравните власти. Само така може да бъдат точни и коректни данни за ползите от ваксините. Ако това не се прави, информацията заглъхва преди да е стигнала до личните лекари. Те от своя страна винаги биха могли да се обърнат към експертите за справка.

Коментари