Публикация

МЗ увери, че ще осигурява лекарства за недоносените деца

Уточнението идва след протест от страна на пациентски организации, че държавата неглижира тази група пациенти


Във връзка с множество запитвания по промените в Наредба 38 и по-специално осигуряването на медикамента „Синагис” за недоносени деца, Министерство на здравеопазването уточнява:

Грижата за недоносените деца е част от приоритетите и ангажиментите на министерството. Към момента се разработва Национална програма за проследяване и рехабилитация на недоносени деца, която скоро ще бъде завършена и предложена за обществено обсъждане. В програмата е предвидено и финансовото обезпечаване за 2014 г. на медикамента „Синагис”.

По-рано от пациентските организации споделиха, че държавата неглижира ангажимента, който има към недоносените деца, като не осигурява необходимите медикаменти. От името на Пациентски организации „Заедно с теб”, Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижа за децата „Усмихни се” и Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания изразяваме несъгласие с поредната липса на адекватни грижи за недоносените деца и тези със сърдечно-съдови малформации, се казва в писмо до медиите. Ето какво пише още в него:

"НЗОК заплаща малък брой рехабилитационни процедури на недоносени деца в месеца и останалата част се поема изцяло от съответното семейство в продължение на една година. По този начин една много голяма част от децата са получават достатъчна рехабилитация. Освен това недоносените деца се нуждаят от медикамент, който профилактира респираторните инфекции в тази група. В момента някои деца получават тази профилактика, но има много рестриктивни мерки, които трябва да бъдат разширени, за да може по-голяма част от недоносените деца да получат защита.

На фона на намаляващата раждаемост и при заявени приоритети от страна на Министерство на здравеопазването за детското и майчино здравеопазване, липсата на ангажираност към най-малките и най-уязвими пациенти буди оправдано недоумение."

Коментари