МЗ увери, че ще осигурява лекарства за недоносените деца
CredoWeb
CredoWeb
Компания
МЗ увери, че ще осигурява лекарства за недоносените деца

МЗ увери, че ще осигурява лекарства за недоносените деца

Уточнението идва след протест от страна на пациентски организации, че държавата неглижира тази група пациенти

Във връзка с множество запитвания по промените в Наредба 38 и по-специално осигуряването на медикамента „Синагис” за недоносени деца, Министерство на здравеопазването уточнява:

Грижата за недоносените деца е част от приоритетите и ангажиментите на министерството. Към момента се разработва Национална програма за проследяване и рехабилитация на недоносени деца, която скоро ще бъде завършена и предложена за обществено обсъждане. В програмата е предвидено и финансовото обезпечаване за 2014 г. на медикамента „Синагис”.

По-рано от пациентските организации споделиха, че държавата неглижира ангажимента, който има към недоносените деца, като не осигурява необходимите медикаменти. От името на Пациентски организации „Заедно с теб”, Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижа за децата „Усмихни се” и Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания изразяваме несъгласие с поредната липса на адекватни грижи за недоносените деца и тези със сърдечно-съдови малформации, се казва в писмо до медиите. Ето какво пише още в него:

"НЗОК заплаща малък брой рехабилитационни процедури на недоносени деца в месеца и останалата част се поема изцяло от съответното семейство в продължение на една година. По този начин една много голяма част от децата са получават достатъчна рехабилитация. Освен това недоносените деца се нуждаят от медикамент, който профилактира респираторните инфекции в тази група. В момента някои деца получават тази профилактика, но има много рестриктивни мерки, които трябва да бъдат разширени, за да може по-голяма част от недоносените деца да получат защита.

На фона на намаляващата раждаемост и при заявени приоритети от страна на Министерство на здравеопазването за детското и майчино здравеопазване, липсата на ангажираност към най-малките и най-уязвими пациенти буди оправдано недоумение."

Мнения