Публикация

2014 ще бъде посветена на грижата за недоносените бебета в Токуда

Неонатолозите в японската болница ще извършват безплатни прегледи и изследвания всяка последна събота на месеца


2014г. ще бъде посветена на борбата за здравето на недоносените деца в Отделението по неонатология на Токуда Болница София. Безплатна ехография на централна нервна система, коремни органи и тазобедрени стави ще се провеждат всяка последна събота на месеца след предварително записване на тел/ 02/403 4000 и 02/ 403 4928. Изследване на слуха на бебето и безкръвен тест за следродилна жълтеница допълват скрининговата програма, посветена на недоносените и родените с ниско тегло бебета до 12-месечна възраст.

„Ранният скрининг ни дава информация за развитието на детето и може да ни покаже дали има основание за притеснение за основни заболявания, които могат да се проследят. Ние разполагаме с необходимата апаратура и с желанието да помогнем на колкото може повече деца, а изследванията са абсолютно безвредни” – разказа д-р Радка Масларска, началник на отделението по Неонатология вТокуда.

Благодарение на ранния скрининг, редица заболявания могат да бъдат навреме диагностицирани и по-успешно лекувани – аномалии на централната нервна система, отоци и кръвоизливи на мозъка, дисплазия на тазобедрените стави, вродена глухота и др. Всички изследвания са абсолютно безболезнени и щадящи, осъществяват се бързо и в същото време увеличават значително шанса за нормално развитие на децата, родени преждевременно.

Годината на недоносените бебета е инициатива в отговор на отчетения рекорден брой недоносени деца в редица области в страната.

Коментари