Публикация

Камъни в пикочните пътища се разбиват безкръвно с една-две процедури

Манипулацията трае 45-50 минути, не е необходима упойка


С д-р Стоян Георгиев, началник на Отделението по урология в Първа МБАЛ в София, разговаря Георги Георгиев

- Д-р Георгиев, камъните в бъбреците и пикочните пътища са много болезнени. Има ли начин те да се изхвърлят спонтанно?

- По принцип малките камъни могат да бъдат елиминирани с повече търпение от страна на пациента, но всичко зависи от ширината на пикочните пътища. Все пак използването на апаратурата е най-бързият и подходящ начин.

- Колко процедури са необходими, за да се изчисти един камък?

- Зависи от големината му и от неговото разположение. При липсата на противопоказания (инфекция, съпътстващи заболявания) и големина на камъка между 1 и 2 сантиметра една манипулация със съвременна апаратура за безкръвно разбиване може да бъде достатъчна. При по-големи камъни са необходими две процедури. В по-редки случаи е възможно да се наложат повече интервенции.

- Вашето отделение се сдоби с модерна технология за разбиване на камъни от отделителната система. Разкажете повече за нея.

- Става дума за последен модел апаратура на германската фирма Dornier - компанията, която първа разработва технологичния метод за лечение на бъбречнокаменна болест. Това става през 1985 г., когато са произведени първите 100 от т.нар. апарати с вани. Любопитен факт е, че тогава 80 от тях са поръчани за САЩ и 2 за България.

С годините принципът за извънтелесно разбиване на камъни в отделителната система с електромагнитни вълни се усъвършенства, ваната става излишна, а апаратите разполагат с повече възможности.

Техниката вече е изпробвана по време на монтажа и резултатите са много добри.

- Какво е предимството на новите технологии?

- Те имат определени предимства, но има значение опитът на лекарския екип. Апаратът може да разбива камъни на всяко едно място на отделителната система, без да се налага прием на медикаменти или прилагане на анестезия.

- Достъпна ли е процедурата за пациента?

- Съществува клинична пътека, като всеки пациент има право на две безплатни процедури годишно и на съответните контролни прегледи, които се полагат по НЗОК. Разбира се, имаме и платен прием, който е съобразен с ценоразписа на болницата.

- Колко е продължителността на една процедура?

- Различно, но не надвишава 45-50 минути.

- След това налага ли се болничен престой?

- Добре е пациентът да бъде проследен в часовете след манипулацията, но не е необходимо да остава в болница. В съвременната медицина все по-широко приложение намират еднодневните дейности.

- Как успявате да се справяте в условията на сериозната конкуренция в София?

- Трудно е, но именно конкуренцията засилва стремежа към непрекъснато усъвършенстване и постигане на по-добри резултати – финансови и терапевтични. Затова е важно специалистът да върши добросъвестно работата си, за да не навреди както на собствената си репутация, така и на имиджа на лечебното заведение. При нас не се оплакваме от липса на пациенти, което показва, че сме спечелили доверието на хората.

- Прилагате ли някакви други модерни подходи за лечение на урологични заболявания?

- Въвели сме широка гама от съвременни методи, като залагаме основно на трансуретралната ендоурология. Така е навсякъде по света. Разполагаме с пълен комплект от апаратура. В близките месеци очакваме да получим лазер за довършване на лечението на нефролитиазата чрез контактно разбиване на остатъците от камъните.
Голяма част от методите се прилагат в много болници в страната, но според мен по-важно е как се използва техниката.

- Казахте, че за да бъде успешна процедурата, лекарите трябва да са добре обучени. Имате ли достатъчно специалисти?

- Когато пристига нова апаратура, фирмата е задължена да проведе курс за въвеждането й, за пускането й в експлоатация и да бъдат направени пробни операции. За щастие колегите, които работят в нашето отделение, са млади хора със съвременно мислене, но и с натрупан практически опит. Всички те са много добре обучени да работят с техниката. Успели сме да създадем добър микроклимат и екип, което до известна степен компенсира липсата на достатъчно пари по клиничните пътеки.

- Прави впечатление, че ръководството на болницата непрекъснато се стреми да осигурява модерна апаратура...

- Това е правилният път за развитие и за правене на съвременна медицина. Имаме подкрепата на ръководството на лечебното заведение и вярвам, че в бъдеще инвестициите ще бъдат оправдани – както в лечебен план, така и във финансов аспект.

- Какви условия предлага отделението за пациентите?

- Осигурили сме добри битови условия за болните, както и постоянен информационен достъп. Пациентите могат да се свързват с нас денонощно на телефоните на болницата и на отделението и да разчитат на консултация в работно време. На електронната поща пък могат да изпращат въпроси, на които ще получат отговор.

Коментари