Публикация

Износването на ставите може да се отложи

Хондропротекторите подпомагат храненето на ставата, забавянето на деструктивните процеси и остеопоротичните изменения


- Д-р Заркова, има ли зависимост между пола, възрастта и началото на ставната дегенерация?

- Проблемът преобладава при жените, хормоналните фактори имат значителна роля. Колебанията в телесното тегло при тях обикновено също са по-значими, особено свързаните с бременността. По статистически данни стареенето на ставите започва след 30-годишна възраст. Трябва да имаме предвид обаче и други фактори – генетична предразположеност, голямо физическо натоварване на ставите, започнало в ранна детска възраст, наличие на някакви малформации (напр. плоскостъпието може да доведе до проблеми в коленните стави в много по-ранна възраст) - тогава профилактиката трябва да започне по-рано. Има важно значение натоварването на ставите, дали се практикува някакъв спорт, или се извършва тежка физическа работа.

- Може ли да се изпревари появата на болка?

- Профилактиката трябва да предхожда болката. Но всъщност за болката може да има и други причини и тя да не е свързана непременно с износване на ставата. По принцип при хората, които са подложени на тежки физически натоварвания, дегенеративните изменения в раменния пояс, в гръбначния стълб започват по-рано. И дори и да няма болка, тези изменения трябва да се контролират, да се вземат своевременни мерки процесът на ставната дегенерация да се отложи. Когато има болка, вече се е появила необходимост започналият процес да се забави. Например при спортовете с много голямо натоварване профилактиката е задължителна, не се чака да се появи болка.

- Какви профилактични стъпки са в унисон със съвременните практики?

- Ако проследим публикациите в исторически план, през 50-те, 60-те години на миналия век не се е обръщало чак такова внимание на ставната профилактика. А дегенеративните промени са необратими, те могат единствено и само да се забавят. Днес се обръща значително внимание на комплексната профилактика - на храненето, умерения спорт (плуването например е много полезно), коригирането на теглото, приемането на хранителни добавки, които допринасят за забавяне на дегенеративните промени. Въздействието на т.нар. хондропротектори е не само върху самата става, а и върху връзковия апарат, който също старее, губи се колагенът в него, губи се вода. Хондропротекторите подпомагат храненето на ставата, забавянето на деструктивните процеси и остеопоротичните изменения. Имам опит с Хондросейв, който е комплексен, добър хондропротектор - включва освен глюкозамин, хондроитин, сяра – задължителни за профилактиката и доброто хранене на ставата - витамин D3, много микроелементи (хром, мед, бор, цинк), които имат антиоксидантно действие, участват в клетъчния метаболизъм.

- Ограничаването на движенията пести ли износването?

- Не. Защото кръвният поток носи хранителните вещества до ставата. Ако ограничим движението, намаляваме кръвотока към ставата и тогава няма кой да отнася отпадните продукти, получени от възпалението, забавя се и доставянето на хранителните вещества. Освен това, когато ставните връзки се обездвижат, се получава втвърдяване и после раздвижването е много трудно.

- Ставното здраве може ли да се подобри с упражнения за мускулите?

- Връзката е пряка. Здравата мускулатура предполага здрави връзки, те пък участват в изграждането на ставата. Оттам идва по-голяма стабилност, което задържа развитието на дегенеративните процеси. Затова умереното спортуване категорично има профилактичен ефект върху износването на ставите, укрепвайки мускулите.

Коментари