Публикация

Експеримент доказа, че кафето подобрява паметта

Над 300 милиграма кофеин обаче могат да причинят мускулен тремор и главоболие


Учени от университета Джонс Хопкинс установили, че кофеинът подобрява паметта, като преобразува краткосрочните спомени в дългосрочен план, съобщава Наука и технологии РФ

Изследователите стигнали до този извод след експеримент, проведен сред 160 доброволци, на които били показани серия от изображения. Впоследствие участниците в проучването били разделени на две групи, като едните получили 200 милиграма кофеин (около две чаши еспресо), а другите - плацебо. Ден по-късно тестът бил повторен, но този път старите снимки били разбъркани с нови, в някои случаи подобни. Целта била да се направи разграничение между старото и новото.

Резултатите показали, че и двете групи хора лесно различават старите от новите снимки. Само тези от тях обаче, които са усвоили кофеин, са били способни да идентифицират приликата между изображенията. Според заключението ефектът се дължи именно на въвеждането на кофеин в организма.

От особено важно значение е дозата, подчертават учените. Ако тя е по-голяма от или по-малка от 200 милиграма, резултатите не са по-добри. Над 300 милиграма може да доведе дори до мускулен тремор и главоболие .

Коментари