Публикация

Всеки четвърти випусник на Медицинския факултет на МУ София е отличник

229 млади лекари получиха дипломите си на тържествена церемония


На Тържествена церемония в Зала 1 на НДК бяха връчени дипломите на студентите от Випуск 2013 г. на Медицински факултет на Медицински университет – София. Хипократовата клетва положиха 229 млади лекари като 53-ма от тях са с успех над 5.50 или близо ¼ от завършилите са с отличен успех. Сред дипломантите има 65 чужденци - основно от Гърция, Турция, САЩ, Македония, Йордания и Сирия.

Тържествената церемония бе уважена от заместник-министъра на здравеопазването проф. д-р Чавдар Славов, зам.-председателят на Български лекарски съюз д-р Юлиан Йорданов, председателят на Български червен кръст Христо Григоров и представители на академичнта общност.

„За Медицински факултет е изключителна гордост фактът, че 53-ма от всички 229 млади лекари са с отличен успех“, каза деканът на факултета проф. Марин Маринов. Той се обърна към младите лекари с думите, че тепърва им предстои да се убедят, че моментното им знание е само основата, върху която ще стъпят и тепърва трябва да я надграждат. Ето защо проф. Маринов призова абсолвентите след дипломирането си да не спират да се усъвършенстват.

Ректорът на Медицински университет – София проф. Ваньо Митев приветства абсолвентите с думите: „Бъдете уверени с вашите знания! Бъдете горди с нашия университет, както ние сме горди с вас!“

Заместник-министърът на здравеопазването проф. Чавдар Славов поздрави младите си колеги от името на ръководството на Министерството на здравеопазването като отбеляза, че се полагат неимоверни усилия за либерлизиране на Наредба 34, която да осигури на медиците по-добри възможности и финанси за кариерно израстване.

„По наша информация, около 80% от младите лекари искат да намерят реализация навън. Срамна статистика вследствие на неглежиране на сектора на здравеопазването! Направете нещо, докато не е късно! Направете нещо не за нас, а за българските пациенти! За това ще ви помоля – не ни гонете!“, каза абсолвентът д-р Деян Попов в приветствието от името на випуска. По данни на Български лекарски съюз за последните две години страната са напуснали близо 900 лекари.

За трета поредна година абсолвентите връчиха награда за любим преподавател. Отличието бе връчено на проф. Станислав Христов, ръководител на Катедра по съдебна медицина и деонтология към МУ, който получи най-много гласове на специално създадената за случая страница в социалната мрежа „Фейсбук“, където студентите активно гласуваха. „За мен това е една от най-големите награди, която съм получавал в моя живот“, каза проф. Христов.

Наградата „Златен Хипократ“ за пълно отличие на Випуск 2013 г. получи д-р Вера Москова.

Коментари