Публикация

Продължава кампанията на "Пирогов" за труднозарастващи рани

30 души прегледани при акцията този уикенд


Близо 30 пациенти с трудно заздравяващи рани от цялата страна потърсиха помощ в рамките на първите 2 дни от кампанията за безплатни прегледи на екипа на проф. Владислав Христов от „Пирогов”. Най-много са били случаите на лица с венозни рани (разширени вени, които не са оперирани навреме и след време се стига до образуване на рани, които не могат да заздравеят), на лица с кожни рани (новообразувания на кожата ) и на рани след диабет. Освен това към хирурзите се се обърнали и хора със следоперативни рани и 1 лице с травматична рана. Сред тях са и няколко лица, които не са имали предварително записан час. На 17 и 18 януари в Медицински център „Пирогов” са прегледни и обработени хроничните раните предимно на мъже, като най-младият пациент е 40-годишен мъж, а най-възрастният е 91-годишна жена.

Припомням, че хроничните и острите рани са сериозен проблем у нас. Българите, които се сблъскват с него са около 100 000 годишно. Това обаче са ориентировъчни данни, тъй като никой не води официална статистика.

Най-често срещаните трудно заздравяващи рани са:

1. Рани след диабет

2. Рани от съдова недостатъчност

3. Декубиталните рани (рани от залежване)

Ето защо този месец стартират безплатни прегледи за трудо заздравяващи рани (рани, които заздравяват след 4-тата седмица от появата им). Те се извършват от екипа на проф. Владислав Христов от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”. Прегледите се провеждат в сградата на Медицински център „Пирогов” (където по принцип се провеждат и прегледите по Програма „Детско здраве „Пирогов”) на 17 и 18 януари 2014 година (петък и събота) и на 31 януари и 1 февруари (петък и събота)от 10 до 17 часа.

За да бъде прегледан един пациент не е необходимо направление от личния лекар. Трябва предварително да се запише на тел. 02/9154 574 всеки делничен ден от 10 до 15 часа.

П.С. На снимката: д-р Велян Михайлов от екипа на проф. Владислав Христов обработва хроничната рана на един от пациентите, които потърсиха помощ в рамките на камапанията за безпалтни прегледи на труднозаздравяващи рани.

Коментари