Публикация

Лошото поставяне на гърдата е най-честата причина за неуспех при кърмене

Повечето медицински лица нямат представа как изглежда едно добре поставено и ефективно сучещо бебе, твърди Христина Янева-Хедра, международно сертифициран консултант по кърмене


Адаптираното мляко е едно от постиженията на ХХ век. Но ентусиазмът, че рекламираният като пълноценен заместител на естественото хранене е революционно улеснение за еманципираната жена, че подпомага по-бързото „влизане във форма” след раждането и т.н. започва да стихва още през 70-те години на миналия век. Първо в страните с най-висок стандарт като Норвегия и Холандия се зараждат движения за реабилитация на кърменето. Категорична е и науката - природата е закодирала в майчиното мляко и в самия акт на кърменето уникални механизми с дълготраен ефект върху детското и женското здраве.

Фокусът на кампании и документи, включително на най-авторитетните световни организации, е върху първите минути и часове след раждането - това е моментът, гарантиращ успешен старт на кърменето. През 1989-а в декларация на СЗО и УНИЦЕФ се казва: „Имаш право да накърмиш бебето си веднага след раждането!”. Преди повече от 20 години същите институции лансират амбициозна идея - 10 стъпки за успешно кърмене, според които родилните клиники получават сертификат „Болница, приятел на бебето”. Преди около 16 години и България се присъединява към проекта, а за „приятел на бебето” са признати няколко клиники. Но все още дори в най-реномираните ранното слагане на гърдата след раждането не е практика, майката невинаги получава достатъчно внимание и помощ за начало на успешно кърмене.

За щастие доброволните консултанти от Националната асоциация „Подкрепа за кърмене”, специално обучени и акредитирани, са вече над 130 и на тел. 0896 418488 майките от 20 града могат да потърсят информация и практическа помощ. Пет консултантки вече носят и знака IBCLC за международно признат специалист по кърмене.

Христина Янева-Хедра е една от петте международно сертифицирани консултантки по кърмене у нас с 9-годишен опит

- Как решихте да помагате на жените да кърмят?

- Тъй като с първото ми дете кърменето не беше успешно, исках да направя всичко възможно с второто това да не се повтаря. Започнах да търся информация и попаднах в първото в страната обучение за доброволни консултанти. Учредихме Национална асоциация „Подкрепа за кърмене”, която обучава консултанти и медицински лица. В момента имаме над 130 консултанти, а медицинските лица от последните два курса са около 40.

- Ще има ли професия консултант по кърмене?

- У нас в момента има петима консултанти с международен сертификат и само при тях консултациите са платени - д-р Анета Попиванова, Мария Масларова, Петя Иванова, Таня Русева и аз. Доброволните консултанти работят безвъзмездно.

- Как градирате причините за неуспех при кърмене?

- Най-често - лошото поставяне на гърдата, тъй като няма кой да покаже на майките какво да правят. Мога да твърдя според впечатленията си от обученията, че повечето медицински лица нямат представа как изглежда едно добре поставено и ефективно сучещо бебе. Освен това продължават да се ширят препоръки за хранене на тричасов режим и нощна пауза, което е неподходящо за голямата част от кърмачетата.

- Вярна ли е констатацията, че майката се обезкуражава и се отказва от кърменето, когато чуе от лекаря или акушерката, че бебето гладува?

- Ако бебето не си дояжда, решението не е да се посяга веднага към адаптираното мляко. Много лоша роля играе убеждението, че който има кърма - има, пък който няма – няма. Не е нормално 90% от майките да нямат. Нормално е, естествено, и очаквано е да имат кърма. Така че трябва да се търси причината, поради която бебето не си дояжда. Дали не се слага добре и то не може да изсуква млякото, дали не се е случило нещо при раждането. Едно бебе, ако е извадено с вакуум или форцепс и го боли всичко, изпитва трудност да се храни. Над 90% от жените стартират с кърмене в родилния дом. Оттам започват трудностите. В родилния дом всеки лекар и акушерка имат собствено мнение как трябва да се кърми. Дали да е на режим, дали да е на поискване, какво да правят майките, колко дълго да кърмят, първия ден, втория и т.н. След излизането от болницата майката и бебето се посещават от педиатър, който може да каже нещо съвсем различно, и след това биват оставени да се оправят сами понякога чак до края на първия месец.

- Какъв режим на кърмене препоръчвате?

- Кърмените бебета се развиват най-добре, когато биват хранени според тяхното желание. Не трябва да се оставя детето да почне да плаче силно, за да се сети майката да го нахрани. Като започне да се върти, да помрънква - това са сигнали, че е гладно. Освен това е важно бебето не само да е на гърдата, а да се чува гълтане. Памперсите са добър индикатор дали детето се храни добре. Ако бебе на две-три седмици няма изхождания в продължение на 24 часа, нещата са сериозни и трябва да се види дали то се храни. Ако майката я боли при кърмене - също имаме проблем.

- Водещият ви принцип като консултант по кърмене?

- За мен винаги най-важното е майката да наблюдава своето бебе, да се ориентира по неговите сигнали, да бъде близо до детето си и да разчита и действа според майчината си интуиция.

Коментари