Публикация

Рецидивите при уроинфекции са предотвратими

Когато не се излекува докрай една инфекция, тя неминуемо ще рецидивира при определени състояния на организма, затова проблемът трябва да се ликвидира напълно още при първата му поява


Инфекциите на долните пикочни пътища за съжаление са твърде чести, защото съвременният човек нито следи за приема на течности, нито се движи достатъчно, нито се храни разумно. Има и заболявания, които предразполагат към развитие на такава инфекция. При младите пациенти, особено при жените, е голяма ролята на полово предаваните инфекции, като още по-неприятното е, че твърде често се предприема самолечение. Вместо да отидат на лекар, предпочитат да вземат първото нещо, което им се предложи в аптеката или от близък, който е имал подобни оплаквания.

Много важни са редовните гинекологични прегледи - на шест месеца задължително за всяка жена, независимо дали е раждала, или не. Нерядко има инфекции без видими оплаквания, но те са основата на рецидивиращите проблеми.

Тъй като чисто анатомично при жените пренасянето на гинекологична инфекция към пикочните пътища става лесно, от голямо значение е поддържането на добра хигиена. А нехигиеничното бельо – прашките - е стопроцентова предпоставка за пренасяне на бактерии от ануса към влагалището. Много пъти то е в основата на рецидивиращи цистити, влошава се комфортът и пациентките обикалят от лекар на лекар, за да постигнат траен ефект. А той е възможен само с една подмяна в чекмеджето с бельо.

Другата група са хора на средна възраст, които имат вече заболявания от типа на захарен диабет, претърпели са операции по един или друг повод или по различни причини имат задръжка на урина. Пациентите на химиотерапия имат висок риск от уроинфекции и затова изискват повече ангажираност. При тях може да се постигне траен терапевтичен ефект без много усилия, но с адекватни средства. И третата група са възрастните хора, при които се срещат по-напреднали усложнения - и при мъжете и при жените.

Има няколко принципа, които трябва да се запомнят.

Първо, пациентът трябва да поиска от личния си лекар изследване на урина. Това не е скъпо, поема се от касата. Ако има данни за възпаление, се изследва стерилна урина. Защо го казвам? Защото нерядко дори и личните лекари назначават антибиотично лечение на сляпо, без да знаят какво лекуват, каква е бактерията, към какво е чувствителна. Изследването на стерилната урина е задължително, още повече при чести инфекции, и то задължително преди да се назначи поредният антибиотик. Защото често бактериите мутират и стават резистентни. В 90 на сто случаите са точно такива - назначава се антибиотик още с влизането на пациента в кабинета, след което му се пуска стерилната урина. Няма смисъл да се изследва стерилна урина, когато се пие антибиотик, защото бактерията я няма или е потисната, тя не дава растеж, но това не значи, че е излекувана и че няма да има рецидив след месец. Друго – пациентите не бива да приемат многото препарати на билкова основа още в началото, защото стерилната урина няма да покаже реалното състояние. Така инфекцията не се лекува, а се потиска временно.

Затова стерилна урина винаги се изследва още в началото, първи, втори ден, без никакви лекарства, освен болкоуспокояващо. Лечението трябва да се проведе достатъчно дълго време - най-малко пет дни, може да продължи и десет. Винаги се комбинира с противогъбично средство и задължително след това се преминава към билкови препарати. Когато сме постигнали добър ефект от антибиотичното лечение, той трябва да се затвърди с някакъв билков продукт по избор на специалиста. Водещите на пазара, които имат най-добър и доказан ефект, са препаратите с екстракт от коприва, от бреза, американска червена боровинка. Те поддържат чистотата на урината, която сме постигнали с антибактериалното лечение. Така че тези препарати вършат чудесна работа, стига да се използват, когато трябва и по преценка на лекаря.

Когато не се излекува докрай една инфекция, тя неминуемо ще рецидивира при определени състояния на организма, на имунната система и всеки рецидив допълнително ще усложнява картината. И затова е много важно, когато се появи за първи път такъв проблем, да се подходи към него отговорно, максимално ефективно и още в началото с адекватно лечение той да се ликвидира напълно.

Коментари