Публикация

Разреждащи кръвта медикаменти не бива да се приемат заедно с антибиотик

Комбинацията увеличава до пет пъти риска от кървене


Пациенти, които приемат разреждащи кръвта медикаменти, а в определен момент и антибиотици, са изложени на повишен риск от кървене. Това установи ново проучване. Лекарствата за разреждане на кръвта се предписват, когато има опасност от съдов инцидент – инфаркт или инсулт, например при предсърдно мъждене. Много е важно да се намери правилната дозировка за всеки, иначе има риск от кървене.

Д-р Ингрид Шуберт от университетската клиника в Кьолн проверила как се отразява допълнителния прием на други препарати, например антибиотик, при над 500 000 пациенти. Целта била да се разбере дали не възниква ситуация, която застрашава по някакъв начин живота на тези хора.

Д-р Шуберт установила, че според вида на антибиотика рискът от кървене повишава два до пет пъти в сравнение с пациенти, които не приемат лекарства от този тип. Най-големи проблеми в комбинация с разреждащи кръвта препарати причинявали офлоксацин (Ofloxacin), котримаксозол (Cotrimoxazol), който се състои от две действащи като антибиотик съставки – триметрприм (Trimethoprim) и сулфаметоксазол (Sulfamethoxazol), а също и флуорхинолон (Fluorchinolone), подгрупа на хинолоните.

Източник: „Берлински лекарски вестник” от 17.01.2014 (Berliner Ärzteblatt) с позоваване на Thrombosis and Haemostasis

Коментари