Публикация

Две инжекции годишно свалят трайно кръвното налягане

Новият лекарствен препарат блокира ефекта на хормона, който предизвиква покачване на артериалното налягане


Японски специалисти разработиха специална ваксина, която при две инжекции годишно трайно сваля кръвното налягане, пише в. "Дейли мейл". Новият лекарствен препарат блокира ефекта на хормона, който предизвиква покачване на артериалното налягане. Ваксината може да освободи милиони хора по света от бремето да взимат всеки ден лекарства срещу хипертония.

Засега революционните инжекции са изпробвани успешно само върху опитни плъхове, но до две години предстои тестването им и върху хора. Тe блокират действието на хормона ангиотензин 2, който свива мускулите и кръвоносните съдове, от което се повишава кръвното налягане. Ваксината стимулира имунната система, като произвежда антитела, способни да спрат достъпа на ангиотензина до мускулатурата. При опитите с плъхове е наблюдавано спадане на артериалното им налягане до безопасни нива след първата инжекция. Нейното действие трае цели шест месеца. Разработката е дело на изследователи от университета в Осака.

Хипертонията е виновна за половината от случаите на инфаркт и инсулт. Тя се развива, когато кръвоносните съдове изгубят своята еластичност, като ограничават кръвопотока в човешкото тяло. При някои пациенти високото кръвно може да бъде лекувано с консумирането на по-малко сол и повече физически упражнения. Но милиони пациенти се нуждаят от прием на лекарства, за да се преборят с отрицателното въздействие на хипертонията. Тези медикаменти обаче имат странични ефекти и предизвикват умора, крампи, безсъние, замаяност и констипация.

Новата ваксина съдържа фрагменти от ДНК на ангиотензин 2. Когато те се инжектират в човешкото тяло, имунната система
реагира, като произвежда антитела, които унищожават този хормон.

Коментари