Публикация

В кое време на годината е най-подходящо да родиш детето си?

Ако преди забременяването сте обмислили добре семейното планиране, то ето един полезен поглед към сезоните.


В кое време на годината е най-подходящо да родиш детето си?

Това е въпрос, който със сигурност предизвиква усмивка, защото първо - колко са хората, които планират живота си по дни и часове и второ - нима бебетата питат дали е удобно и кога да се появят?! Но ако вашият живот е подреден и преди забременяването сте обмислили добре семейното планиране, то ето един полезен поглед към сезоните. Вижте кои са предимствата и кои недостатъците вашето бебе да се появи в различните сезони на годината. И докато четете не забравяйте – всяко едно време е идеално за раждане на дете, защото както майчината любов, така и осъзнатото майчинство нямат нужда от сезони, те са вътре в нас и само от нас зависи кога ще се проявят.

Пролетните бебета

Доводите “за”. Топлите месеци на годината винаги носят предимства за новороденото. Един от големите плюсове е, че разходките на слънце и въздух започват едва ли не още с изписването от родилния дом, а това означава, че бебето ще получава и достатъчно витамин D като препятствие срещу развитието на рахит. Това време на годината също така ви гарантира, че ще обличате бебето с по-малко дрехи, т.е. ще спестите от зимни космонавтчета и други подобни екипировки. Прането ще съхне сравнително лесно, а на пазара ще има и повече свежи сезонни плодове и зеленчуци, които със сигурност ще бъдат полезни за захранването на новия човек. Лично за майката един от големите плюсове бебчето да се появи през пролетта е, че последните й месеци от бременността ще протекат в края на зимата, когато “ходенето” с огромен корем и подути крака не е много комфортно, нито красиво, а палтото и ботушите ще скриват тези “недостатъци” и ще помагат за по-доброто самочувствие.

Да изброим и минусите. Към термина на раждането, ако той е през пролетта, женският организъм вече е изчерпал почти всички полезни ресурси, натрупани през лятото и това неминуемо се отразява на добрия тонус. От гледна точка на детето помислете и за неговото бъдеще, когато той или тя ще тръгнат на училище. Искате ли вашият син или дъщеря да започнат училище по-рано на шест и половина или пък нямате нищо против това да се случи и на седем и половина?

Лятно начало

Преимуществата на този може би най-любим на хората сезон от годината са почти аналогични на пролетните предимства: бързосъхнещи дрешки, приятни разходки, захранване с пресни плодове и зеленчуци. Да не забравяме, че през лятото се увеличава и приемът на качествена храна с полезни съставки, т.е. в организма на майката има полезните минерали и витамини и бебето може много по-лесно да се запаси с достатъчни количества от тях, за да посрещне новия живот на пълни обороти.

Но ето го и голямото “НО” – да бъдеш бременна на финала и навън да е жега, това е повече от некомфортно! И още нещо - искате ли бъдещото ви дете да празнува самотни рождени дни през лятната ваканция, когато повечето му приятелчета ги няма: кой на море, кой при баба и дядо на село?

Есента и раждането

Есента е време, през което слънцето постепенно отслабва, а това според психолозите намалява положителния заряд на хората и може да доведе до повече депресивни мисли. Като прибавим към това, че мама през горещините се е поизнервила достатъчно, през това време на годината всичко съхне далеч по-трудно, температурите варират и вкъщи задължително трябва да включваш отопление (това води до друг проблем – сух въздух в помещението), то есента веднага губи съревнованието в нашата класация. Есента обаче има и своите предимства - неслучайно е наречена “златна”, защото тогава организмът е в отлично състояние поради изобилието от полезни плодове и зеленчуци, а вашият наследник, когато тръгне на училище ще си бъде точно на календарната възраст и няма да имате каквито и да било колебания кога да започне първи клас.

Зимните бебета

Има ли по-неподходящо време от зимата за поява на едно бебе? Всичко в този живот е въпрос на гледна точка, затова и в този случай можем да открием предимства. По-голяма част от бременността ще я изкарате през хубавото време от годината с две - три удобни рокли, блузки или поли, т.е. няма да ви се налага да си пазарувате много нови топли дрехи. На всичкото отгоре бебчо ще се появи, когато вече парното работи, върху него ще сушите бързо всичко, а така ще овлажнявате и въздуха в стаята. И докато се усетите, потънали в бебешкия режим, ще дойде хубавото време за разходки и вие ще имате поотраснало бебе, което вече седи в столче и е готово за първото си море.

Най-големият минус – проблемите с разходките

Нашето финално обобщение – не забравяйте, всеки минус може да се превърне в плюс. Затова посрещнете вашето бебе с усмивка и му подарете цялата си любов, на която сте способни независимо от сезона и температурите навън.

Коментари