Публикация

Аминокиселина действа като заместител на аспирина

Проучване на проф. А. Салех от университета в Кайро откри, че тази аминокиселина може да предотврати слепването на тромбоцитите


Много хора приемат профилактично аспирин от страх, че може да получат тромби и така да се стигне до инсулт или инфаркт. Ацетилсалициловата киселина обаче може да предизвика неприятни симптоми в стомашния тракт. Според някои специалисти веществото аргинин спокойно може да я замести. Те обаче признават, че са необходими още проучвания, съобщава немският сайт Medizinauskunft.

Стеснени кръвоносни съдове, високо кръвно и проблеми с кръвоснабдяването разболяват сърцето. То е като помпа, която в случая е системно претоварена. Атеросклерозата започва с малки отлагания по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Така т. нар. ендотел на артериите се уврежда функционално, тази промяна настъпва доста преди появата на типичната плака и преди диагнозата на атеросклерозата да е възможна. Когато плаката достигне определена плътност, се стига до проблеми с кръвоснабдяването – може да има болки при ходене, проблеми с концентрацията, световъртеж и пристягане в гръдния кош. В най-лошия случай се образуват тромби, които запушват някакъв съд. Последицата са инсулт или инфаркт.

Опасното на атеросклерозата е, че тя настъпва тихо и неусетно. Няма болка, а оплакванията се появяват, когато вече е доста късно. За да предотвратят този процес, много хора приемат препарати за разреждане на кръвта. Ацетилсалициловата киселина е най-популярният от тях. Има много научни доказателства, че тя предотвратява слепването на клетките в кръвна, подобрява кръвообращението и затова се приема като профилактика на инфарктите.

Приемането на аспирин обаче има и минуси – много хора с чувствителен стомах не го понасят. Други странични ефекти са киселини, прилошаване, повръщане, болки в стомаха и разстройство.

Сега учените имат първи данни, че аминокиселината аргинин може да се използва като заместител на ацетилсалициловата киселина при разреждането на кръвта. Тя се среща в някои натурални продукти като червено месо, пшенични кълнове, соя, скариди и ядки. Има я и като хранителна добавка. Аргининът има положително влияние върху сърдечносъдовата система, смята се за естествен афродизиак.

Субстанцията е степен преди важният за организма азотен монооксид (NO). Той разширява кръвоносните съдове, подобрява кръвоснабдяването и така допринася за спада на кръвното налягане. Азотният монооксид нормализира функционалните смущения по вътрешната стена на артериите, тъй като при атеросклерозата той не се образува в достатъчно количество в съдовата стена.

Аргининът подобрява не само вискозитета на кръвта. Проучване на проф. А. Салех от университета в Кайро откри, че тази аминокиселина може да предотврати слепването на тромбоцитите и образуването на плака по вътрешната стена на артериите толкова добре, колкото и ацетилсалициловата киселина. Цитираното проучване обаче е първото по рода си и резултатите от него все още не могат да се използват за генерална препоръка.

Коментари