Публикация

В "Пирогов" стабилизират гръбнака с безкръвен метод

Новият метод се прилага от шест месеца. Доц. Габровски го представи на семинар


Нов, безкръвен метод за стабилизация на гръбначния стълб бе представен от ръководителя на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов" доц. Николай Габровски. Семинарът събра наши и световнопризнати лекари в облатта на неврохирургията. Методът се използва от около 6 месеца в България и вече е бил приложен на около 50 пациента с различни заболявания на гръбнака. “Предимствата от прилагането на този метод на лечение е, че интервенциите са много по-щадящи, има по-малка кръвозагуба, пациентите се възстановяват много по-бързо и има много по-малко болка след операцията. При повечето случаи, пациентите могат да се върнат към нормалния си начин на живот до 2-3 дни след манипулацията”, сподели опита си доц. Габровски.

“В Германия прилагаме този инвазивен метод от около 8 години, като в последните 5 г. използването му зачести. Ползите за пациента са безспорни, но трябва да се има предвид, че той не е подходящ за всеки болен. Решението дали да се прилага широко отваряне или инвазивния подход е строго индивидуално за всяка симптоматика и е решение на лекуващия лекар”, подчерта проф. Градл от Германия. По думите му в Германия тези манипулации са 100% безплатни за пациентите, тъй като държавата поема разходите по скъпата манипулация. Гръцките специалисти д-р Ставрос и д-р Пахньотис споделиха, че прилагат инвазивния подход на лечение при около 40% от пациентите си със заболявания на гръбнака, както и че в южната ни съседка, както и у нас, тази манипулация се заплаща от болните. “Голяма ефективност имаме при пациентите, при които прилагаме комбинация от стария и нов метод на лечение, но като цяло намалената инвазивност е предпочитана”, добави др. Ставрос.

“Същността на метода е, че се запазват структурите на гръбначния стълб, които отговарят за стабилността му и не се нарушават мускулните и съединителни тъкани. За целта се използва специален инструментариум, който позволява да се поставят стабилизиращите импланти през отвори, не по-големи от 2-3 см, а манипулацията се извършва под рентгеново контрол”, обясни доц. Габровски.

Споделянето на ценният опит беше възможно благодарение на Клиниката по Неврохирургия към "Св. Иван Рилски" и Клиниката по Неврохирургия на спешната болница "Пирогов", които организираха семинар, целящ представяне на опита на български и чуждестранни специалисти в прилагане на нов, неинвазивен метод за стабилизация на гръбначния стълб. Тази процедура може да се прилага при всички известни заболявания на гръбнака – от травми и тумори до заболявания, свързани с остаряването на гръбнака – т.нар. шипове, дискови хернии и дегенеративни проблеми. За лектори на събитието бяха поканени както завеждащите клиниките по неврохирургия на двете болници – доц. Васил Каракостов и доц. Николай Габровски, така и изтъкнати специалисти от Белгия, Германия и Гърция – д-р Льосаж, проф. Градл, д-р Ставрос, д-р Пахньотис.

Гости на симпозиума бяха над 80 изтъкнати български специалисти от цялата страна, проявяващи интерес към прилагане на новия метод в практиките си. Сред тях бяха д-р Румен Попов и д-р Петър Стоянов от ИСУЛ, д-р Тихомир Евтимов от ВМА, д-р Илиян Коев от Пловдив, д-р Явор Енчев от Варна и много други.

Коментари