Публикация

Начинът на живот провокира ранна менопауза

За правилна диагноза първо се изследва функцията на яйчниците


Доц. Мария Попова е акушер-гинеколог в МБАЛ „Сердика” в София

- Доц. Попова, има ли тенденция менопаузата да настъпва по-рано?

- Да, съществува такава тенденция. Данните от предишни години показват, че менопаузата при българските жени настъпваше на 48-53-годишна възраст. В наши дни промените във функциите на яйчниците започват по-рано и възрастовата граница все повече се приближава до 45 години. В някои по-редки случаи се среща и при жени под 40 години. Това е т.нар. ранна менопауза.

- Какви са причините за това?

- Моето лично мнение е, че начинът на живот на съвременната българка е причина за настъпването на промени в яйчниковата функция и респективно – на пременопаузата и менопаузата.

Счита се, че има и генетична предиспозиция. Големи проучвания по проблема не са правени, но има отделни публикации по темата.

- Съществуват ли някакви признаци, които подсказват за приближаването на този етап от живота на жената?

- Симптомите са вегетативни смущения, които се изразяват в нервност, главоболие, по-трудна приспособимост към атмосферните условия и смущения в менструацията.

- Може ли процесът да бъде отложен във времето?

- Добре е жената да се обърне към специалист - акушер-гинеколог. Той трябва да установи какви са смущенията и дефицитът в яйчниковата система и да избере правилния подход.

Съвременната медицина разполага с разнообразие от подходящи средства. Най-често това са хормонални медикаменти и фитопрепарати, които помагат измененията да бъдат коригирани. Важно е да се подчертае, че препаратите трябва да се прилагат под контрола и наблюдението на специалист. В никакъв случай пациентката не бива да взима самостоятелни решения.

Ранната диагностика може да отложи настъпването наменопаузата с няколко години.

- Какви изследвания се правят?

- Съществува определен алгоритъм за работа, но, разбира се, към всяка жена подходът е индивидуален. Едно от първите неща, които трябва да се направят, са хормоналните изследвания. В България имаме добри възможности за осъществяване на такава диагностика. Проблемът е, че изследванията са доста скъпи, а част от тях не се покриват от НЗОК.

Също така е необходимо да се знае гинекологичният статус на жената, който се установява с ултразвуков преглед от гинеколога. Понякога обхватът на изследванията се разширява чрез други методи на образната диагностика.
Когато се пристъпва към хормонално лечение, непременно трябва да се знае състоянието на млечните жлези.
Не на последно място е нужно да се направи цитологично изследване, за да се изключи злокачествено заболяване.

Много често различни гинекологични заболявания са с еднакви симптоми. Така например смущенията в месечния цикъл не означават непременно навлизане в менопаузата. Затова не бива да се правят прибързани изводи, а да се потърси специалист, който да установи причината.

- Какви промени настъпват в женския организъм при менопаузата?

- Много жени се чувстват нервни и напрегнати без външна причина, появяват се топли и студени вълни, които също са изключително неприятни като симптом. Жените се чувстват непълноценни на работното си място, не могат да се възстановят вкъщи, защото често се будят нощем. Това разстройва целия им начин на живот.

От дефицита на хормони се появяват и други промени в организма на жената. Един от най-сериозните проблеми е остеопорозата. Тя не настъпва изведнъж, а постепенно. Заболяването се развива с различно темпо според индивидуалните особености. За България остеопорозата е много тежък проблем, в резултат на който се наблюдават много спонтанни счупвания. За съжаление понякога се стига и до смъртни случаи. С подходящото лечение обаче може да се постигне забавяне на тези проблеми с години. Съвременната медицина разполага с много точни методи, чрез които да се установи състоянието на костната система и да се приложи лечение. Това включва спорта и физическите натоварвания. Известна е системата от упражнения Пилатес, която е особено подходяща за възрастни хора.

Менопаузата засяга и други органи. Така например промените в лигавицата предизвикват сухота в самото влагалище, болезнен до невъзможен полов контакт, което нерядко нарушава синхрона в семейството. Измененията на лигавицата на пикочния мехур пък могат да предизвикат инфекции и да засегнат дори бъбреците.

- Препоръчва ли се консултация с психолог в началото?

- Добре е жената да получи подкрепа, за да продължи обичайния си начин на живот и да бъде трудоспособна. Разбира се, всеки случай е индивидуален. Но когато се наблюдават по-силно изразени психични смущения, контактът с психолог е изключително полезен. Вече има доста специалисти, които могат да окажат помощ, и според мен това е добра възможност за жените.

- Има случаи, при които кървене се появява години след настъпване на менопаузата...

- За това кървене винаги има причина. Тя трябва да се установи задължително, но едно е сигурно – не става дума за връщане на цикъла.

Случва се през първите месеци или година на менопаузата да се появят отделни прокървявания. Може да става дума за закъсняла овулация, но е възможно да се дължи на доброкачествено или злокачествено заболяване. Затова е редно да се направи консултация с гинеколог.

- Как могат да бъдат контролирани топлите и студените вълни?

- Радикалното решение на проблема са хормоналните медикаменти, но има някои състояния, които не позволяват приложението им.
В тези случаи се използват фитопрепаратите. При тях не се наблюдават странични ефекти и могат да се прилагат дълго време. Въпреки че не са равностойни на хормоналните медикаменти, те облекчават състоянието на пациентката. Някои от фитопрепаратите оказват повече влияние върху психиката, а други върху органичните промени. В комплекс с другите мерки те също могат да помогнат за забавянето на някои от процесите – развитието на остеопороза например.

- Необходимо ли е да се спазват диети?

- При нарушаване на яйчниковата функция и появата на хормоналния дисбаланс настъпват промени в обмяната на веществата. Движението и спазването на хранителен и двигателен режим се отразява благоприятно на външния вид на жените. Ако избегнат наднорменото тегло, те облекчават натоварването на костната система. Щади се също така и кръвоносната система. Проблемът е комплексен.

- Ако можем да обобщим, малко повече внимание към себе си ще помогне на жените да продължат с обичайния си начин на живот?

- Точно така. Менопаузата не е заболяване, въпреки че животът на жената се променя. Съвременната медицина разполага със средства, с които негативните прояви на хормоналния дефицит да бъдат коригирани.

Коментари