Публикация

Витамин В3 намалява риска от рак на дебелото черво

Помага дори ако се приема като хранителна добавка


Диетата безспорно е много важна за профилактиката на рака на дебелото черво, а също и за други възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт. Обикновено се препоръчват храни, богати на фибри. Нови проучвания обаче сочат, че витамин B3 (ниацин) притежава подобни свойства, пише Medical News Today. По мнението на експерти отличен ефект може да се постигне, ако витаминът бъде добавен към диетата, богата на баластни вещества.

Изводите на учените се основават на проучване. При мишки е блокиран рецепторът Gpr109a. Липсата му по правило води до рак на дебелото черво и възпаление на червата. След това им дали витамин В3. Оказало се, че дори при липсата на полезни бактерии – в случая те били унищожени с антибиотик, ниацинът карал имунните клетки в червата да започнат да се борят с възпалението.

Консумацията на фибри води до производството на веществото бутират, който активира рецептора Gpr109a в имунните клетки (макрофаги и дендритни клетки на червата). Тези клетки произвеждат антивъзпалителна молекула и предават сигнали към Т-клетките, които са основни елементи на имунната система. Това от своя страна кара Т-клетките да произвеждат противовъзпалителни молекули (цитокини). Епителните клетки по лигавицата на червата под влиянието на бутират започват да отделят цитокини - протеини, които стимулират заздравяването на рани.

Учените смятат, че големи дози ниацин могат да помогнат за лечението или профилактиката на улцерозен колит, болестта на Крон и колоректален рак, а също така и на фамилната аденоматозна полипоза. Проучванията вече са в напреднала фаза, а учените се надяват скоро да започнат клинични проучвания с пациенти.

Коментари