Публикация

Инсектицидът ДДТ увеличава риска от алцхаймер

Ефектът от ДДТ е сравним с този от най-често срещания генетичен фактор, който предразполага към болестта


Инсектицидът ДДТ, който е забранен в САЩ от 1972 г., но може да просъществува дълго в околната среда и човешкия организъм, увеличава риска от болестта на Алцхаймер, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Франс прес. Учени констатирали, че нивото на активната съставка DDE на този инсектицид в кръвта на пациенти, засегнати от болестта на Алцхаймер, е 4 пъти по-високо, отколкото у здрави доброволци в контролната група. Тази съставка остава в човешкия организъм, след като ДДТ е метаболизиран от него.

Изследването обхванало 86 пациенти над 60-годишна възраст, засегнати от болестта на Алцхаймер, и 79 доброволци в добро
здраве. Ефектът от ДДТ е сравним с този от най-често срещания генетичен фактор, който предразполага към болестта на Алцхаймер, увериха учени от университета Емъри в Джорджия. Оказа се, че пациентите, които са носители на въпросната
генна мутация и са с високи нива на DDE в кръвта си, имат по-категорични симптоми на болестта на Алцхаймер. Получените резултати разкриват, че DDE може директно да допринесе за образуване на бета амилоидни плаки, заяви ръководителят на изследването д-р Джейсън Ричардсън от университта Рътгърс в Ню Джърси.
Резултатите от изследването са публикувани в Neurology.

Коментари