Публикация

Правилно е кръвното у дома да се мери три пъти едно след друго и да се вземе средна стойност

Д-р Атанас Пелтеков отговаря на въпроси на читатели за кръвното, диабета и антибиотиците


Читателите често пишат до редакцията на CredoWeb с въпроси, които не успяват да зададат на личния си лекар. Важно е обаче все пак да се знае. Затова потърсихме за отговорите д-р Атанас Пелтеков - общопрактикуващ лекар и ръководител на групова практика в 18-то ДКЦ в София. Той е един от лекарите, с които можете да се свържете чрез CredoWeb и да си запишете час за преглед.

Ако и вие се вълнувате от особености и подробности, свързани с различни заболявания, пишете във форума или на credoinfo@credoweb.bg

„Забелязвам, че има разлика в стойностите на кръвното, ако ръката ми е опряна в коляното или е на нивото на сърцето. Как точно е правилно да се мери кръвното? Лошо ли е, ако стойностите на двете ръце се различават?”

Д-р Пелтеков: Правилното мерене на кръвно налягане се извършва при напълно отпусната ръка, без напрежение в нея. Правилно е да се измери три пъти един след друг и да се вземе средна стойност от трите мерения за вярна. Разлики в кръвното налягане на двете ръце има винаги, но не трябва да надвишават 20-30 мм.

„Трябва ли да спра пробиотика, ако трябва да пия и антибиотик? Има ли правила как да се пият двата препарата?”

Д-р Пелтеков: Антибиотик се назначава само от квалифицирано лице. Едновременният прием на антиботик и пробиотик е напълно допустимо, като за всеки от двата препарата е добре да имате назначение от лице с медицинско образование. Най-добре е двете хапчета да не се пият едновременно, а с известен интервал помежду им.

„Опасно ли е, ако детето ми яде сняг?”

Д-р Пелтеков: Ако снегът е бял не е нужно да го спирате, ако е жълт – не му разрешавайте. Извън шегата, яденето на сняг носи всички рискове за възпаление, най-вече защото може да е замърсен. Но едва ли се касае за нещо повече от проучване на нови неща от детето и вероятно то само ще спре, все пак снегът не е шоколад. Чистият сняг – например в планината, представлява дестилирана вода. Не съдържа минералите, които има водата от различни извори или дори от чешмата.

„Баща ми има диабет тип 2 и следва нискокалорична диета вече повече от година. В резултат на това изследванията на кръвната му захар са като на здрав човек. Може ли да спре лекарствата?”

Д-р Пелтеков: Лечението на диабета включва медикаментозни и диетични методи. В начални фази можем да си позволим диетична корекция при преценка на състоянието на пациента през определено време. При разгърнат диабет двете неща вървят ръка за ръка. Не забравяйте, че успехът е постигнат не само с диета, но и с лекарства, както става ясно от въпроса. Това означава, че рискът състоянието да се влоши при спиране на лекарствата е реален.

Коментари