Публикация

В Луковит, Троян и Ловеч е обявена епидемична обстановка

В Луковит, Троян и Ловеч е обявена епидемична обстановка.


Считано от утре /4 февруари/, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Ловеч. Решението е взето на спешно заседание днес на Оперативното бюро към Областната комисия за борба с грип и остри респираторни заболявания /ОРЗ/ в Ловеч.

През изминалата седмица рязко са се увеличили болните на територията на трите общини. Заболеваемостта в останалите общини е с тенденция за повишаване, но все още е в обичайните за сезона граници и продължава проследяването й, допълват от Здравната инспекция.

Разпорежда се медицинското обслужване на болни от грип и ОРЗ по време на грипната епидемия да се извършва по домовете.

Преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, както и всички профилактични прегледи и имунизации. Болните с леки и среднотежки форми на грип трябва да се изолират и лекуват в дома си. Болните с усложнения, с тежки форми на грип и ОРЗ и пациенти, страдащи от хронични заболявания, трябва да бъдат хоспитализирани. Преустановяват се плановите операции и свижданията в болниците в Ловеч, Троян и Луковит. В детските заведения и училищата трябва да има засилен контрол и болните деца да се връщат по домовете. Заболелите лица от персонала на детските заведения трябва да не се допускат на работа, трябва да се засили дезинфекционният режим.

Препоръчва се ограничаването на масовите прояви, на контактите с болни лица, както и засилен родителски контрол.

Коментари