Публикация

Ключът към дълголетието зависи от пола

Ключът към дълголетието зависи от пола - за мъжете най-важен е сънят, докато за жените - вит. В6 и зеленчуците, установиха австралийски учени, цитирани от в.


Екип от университета "Монаш" в Мелбърн анализира как начинът на хранене допринася за качеството на съня и смъртността сред възрастни мъже и жени. Учените установиха, че той има по-голяма роля за мъжката смъртност, отколкото за женската."Лошият сън се свързва с по-голяма заболеваемост и смъртност, затлъстяване, диабет, сърдечносъдови болести икоронарна болест на сърцето - каза проф. Марк Валквист.

- Установихме, че и за двата пола лошият сън е свързан с лош апетит и лоша собствена оценка на здравословното състояние". Учените установиха също значима зависимост между разнообразното хранене и съня, особено при жените. За тях е два пъти по-вероятно да спят лошо, отколкото за мъжете. Жените с лош сън приемат недостатъчно вит. В6 от храната. Тези със средно добър сън пък приемат по-малко желязо от спящите добре. На вит. В6 са богати месото, бананите, чесънът, ядките.

И мъжете, и жените могат да подобрят перспективите си за дълголетие с разнообразно хранене. /Христина Терзиева/

Коментари