Публикация

Откриха нова гама камера в Онкологията

Новата технология дава възможност в едно изследване да използваме два съвършено различни метода за максимално прецизна диагностика.


Най-голямата специализирана болница за активно лечение по онкология (СБАЛО) представи на Световния ден за борба с рака най-новия си високотехнологичен апарат SPECT-CT. По данни, представени от ръководителя на клиниката по нуклеарна медицина доц. Антоанета Цоневска, през изминалата година на новата гама камера апарат са прегледани повече от 1000 пациенти, а годишно средно около 1600 жени преминават през болницата с диагностициран карцином на млечна жлеза.

„Бъдещето е в хибридната диагностика. SPECT-CT апаратът, с който вече разполагаме, представлява два апарата интегрирани в едно – двуглава гама камера и 16-срезов компютърен томограф. Това ни дава възможност в едно изследване да използваме два съвършено различни метода за максимално прецизна диагностика. Така получаваме много по-висока точност, чувствителност и специфичност на изследванията”, споделя доц. Цоневска.

Според данни на клиниката от повече от 260 преминали болни за целотелесна костна сцинтиграфия в последната година, 11% са били със съмнителен резултат за костни метастази. След като са преминали на преглед с новия хибриден апарат, само с едно изследване специалистите са успели да поставят точната диагноза, без да е необходимо провеждането на повече изследвания. При 8 % от планарните костни сцинтиграфии лекарите са ревизирали резултата, тъй като със SPECT-CT диференциалната диагноза е максимално прецизна.

Siemens България е дългогодишен партньор на Специализираната болница за активно лечение по онкология. С инсталираната в здравното заведение апаратура компанията се стреми да съдейства на специалистите в борбата им срещу едно от най-опасните заболявания за човечеството. В отделните клиники, през различните години, са инсталирани компютърен томограф SOMATOM Emotion 16; графично-скопичен дигитален рентгенов апарат Axion Iconos R200; система за обмен и архивиране на образи (PACS) – syngo.plaza; хибридна система, включваща двуглава гама камера и 16 срезов компютърен томограф – SPECT-CT – Symbia T16; гама камера Diacam; линеен ускорител Primus; компютърен томограф за симулация на лъчелечение SOMATOM Emotion; симулатор за терапия SiemView.

Коментари