Публикация

Креативност и предприемачески дух - научно доказани ползи от живота в чужда страна

В последните години все повече лекари търсят професионална реализация в извън България. В тази връзка публикуваме статията на Мария Димитрова за възможностите и предизвикателствата на живота в чужбина.


Тенденцията към отваряне на границите в световен мащаб и глобалната икономическа криза предизвикаха огромна вълна на разместване на жителите на различните държави. Според статистическите данни това не се отнася само за хората от най-засегнатите от кризата страни, но също така и за държави като Германия и Англия. Търсенето на по-добри възможности за реализация в професионален и в личностен план е общочовешка черта.

Каквито и да са причините за преместването в друга страна – намиране на работа в чужбина или желание за промяна на средата, според научните изследвания процесът на адаптация към новата среда и новата култура са силен стимул за креативното мислене и предприемаческия дух у хората.

Учени от бизнес университета INSEAD направили серия от изследвания, с които искали да установят какви са ефектите на живота в чужбина върху човешката психика. Те подложили на проверка широкоразпространената теза, че „пътуването разширява съзнанието”.

В изследването участвали 3 групи хора: такива, които са емигрирали или са изкарали няколко години в друга страна, за да получат образование в чужбина, такива, които са пътували само на екскурзии в други държави и такива, които не са напускали пределите на родината си.

Предварително били оценени и личностните характеристики на участниците по отношение на склонността им към поемане на рискове и желанието им за приключение, за да се провери дали емигриращите в чужбина не са по природа по-креативни от останалите хора, които не биха заминали в нова държава. Резултатите от изследванията потвърдили, че връзката съществува и в двете посоки – заминаващите за чужда държава са като цяло по-креативни, но от друга страна животът в чужбина допринася за увеличаване на нивото на тяхната креативност.

Не е случайно, че много от най-известните творци – Пабло Пикасо, Ръдиард Киплинг и Ърнест Хемингуей са прекарали години от живота си в други страни.

Процесът на адаптация към новите правила в чуждото общество и предизвикателството да се интегрираш на всички равнища (професионално и лично) към новата среда са основните причини за разширяване на съзнанието и изграждането на нови връзки в мозъка.

Именно заради това пътуването на екскурзия в чужбина не носи същите ползи като живеенето в чужбина. Учените стигнали и до извода, че прекаралите дълго време в друга държава са по-склонни към предприемачество отколкото останалите хора. Според изследователите, в бъдеще компаниите, търсещи служители с високо ниво на креативност, все по-често ще публикуват в техните обяви за работа и едно допълнително изискване - кандидатите да имат в опита си пребиваване в чужбина.

Оказало се, че възрастта, на която човек заминава за първи път да поживее в друга страна, също има значение. Колкото по-млад е човек, когато предприема тази стъпка, толкова по-голяма е положителната психологическа трансформация у него.

Заминаващите в чужбина се делят общо взето на две групи- тези, които заминават заради самото приключение и тези, които „бягат” от по-бедна към по-развита страна, често приемайки каквато и да е работа на новото място.

В новото хилядолетие, обаче, емиграцията или временното преместване в чужда държава не означават изоставяне на придобитите в родната страна квалификации и професионален опит. Новата вълна от заминаващи за чужбина са хора, които искат да продължат с кариерата си в новата среда без да правят компромиси с йерархичната позиция, която са заемали преди заминаването. Те търсят съдействието на лицензирани консултантски фирми като Forum der Medizin, за да планират внимателно своята кариера в чужбина и да открият най-подходящото работно място. Периодът на адаптация минава по-гладко и без излишни сътресения, когато са подготвени за това, което може да очакват в чужбина. По този начин приключението, което ще ги направи по-креативни и ще стимулира предприемаческия им дух, паралелно с това ще бъде и трамплин за кариерата им.

И накрая, учените са оставили за десерт и един много хубав извод от изследването – завърналите се в родната страна емигранти могат да използват спомена за постигнат успех в трудна ситуация в чужбина, за да настроят ума си на такава вълна (ефектът трае 10-15 минути), че да намерят много по-лесно решение на заплетена ситуация в настоящето!

Източник: Forum der Medizin

Коментари