Публикация

При студова алергия често обривите идват след затопляне

С бучка лед върху кожата диагнозата може да се постави за 5-6 минути


Д-р Мария Стаевска е алерголог в Александровска болница

- Д-р Стаевска, какво представлява студовата алергия?

- У хората съществуват различни представи и схващания за това какво е студова алергия. Много често обаче те се различават от определенията на медицинските специалисти. От медицинска гледна точка става дума за студова уртикария. Когато човек се изложи на студ, той започва да се обрива. Появяват се издути червени петна със силно изразен сърбеж, като ужилено от коприва, откъдето идва и наименованието (urtica на латински означава коприва). Засегнати са онези части от тялото, които остават открити – уши, лице, ръце.

Много често обривите не излизат при непосредствения контакт със студа, а се появяват, след като кожата се затопли. Обикновено изчезват след половин-един час. Усещането действително е много неприятно.

- А какво имат предвид хората, когато говорят за студова алергия?
- Много често при нас идват пациенти, които твърдят, че имат студова алергия, защото носът им тече на студено. Това е нормална реакция. Студеният въздух дразни нервните окончания, които стимулират жлезите и те произвеждат воднист секрет. Разбира се, при някои хора е по-силно изразено. В тези случаи се използват лекарства, които да потиснат реакцията, но не може да се говори за студова алергия в тесния смисъл.

Същото се отнася и за т.нар. перниони – посиняване или зачервяване на пръстите, което може да доведе до некроза. Това също е имунна болест, която се проявява при излагане на студ. С този проблем се занимават дерматолозите и по-рядко може да бъде определен като студова алергия.

- Какви са причините за появата на истинската студова алергия?

- Много е трудно да се каже. Студовата уртикария е част от т.нар. физикална уртикария. Определени клетки в кожата, наречени мастоцити, стават склонни към освобождаване на гранулите в тях. Това е провокирано от различни физически стимули – натиск, топлина, студ или вибрация. Вероятно се дължи на проблем в предаването на сигнали, но не може да се каже с точност как и защо става.

Приема се също така, че има известна фамилна обремененост, но тя не е толкова силно изразена както при атопичните болести например.

- Как се поставя диагнозата?

- Това става много лесно и бързо. Върху кожата се поставя бучка лед, която се премахва след 5-6 минути. Когато кожата се затопли, се получава специфичната уртика.

- Какво лечение се препоръчва?

- За съжаление няма лекарство, което да излекува алергията напълно. Както при повечето алергични заболявания, склонността на организма се запазва.

Физикалните уртикарии са болести, провокирани от отделянето на повече хистамин – когато това вещество се освобождава, се образуват обриви. Блокирането на неговото действие от антихистамините предпазва от появата на симптомите.

Съвременните антихистамини са много добри, нямат противопоказания, не водят до повишаване на апетита и на теглото. В обществото битуват мнения, че е възможно да се появят странични реакции. Това се отнася за старите антихистамини. Модерните препарати спокойно могат да бъдат вземани от шофьори, при приемането им може да се консумира алкохол и да се живее без допълнителни ограничения.
Хистаминът има своята биологична роля, освен ако не се освободи, когато не трябва – например при контакт със студ. В тези случаи антихистамините имат ролята на предпазител срещу неприятните клинични изяви.

- Колко дълго трябва да се пият антихистамини, за да се потисне алергията?

- Приемат се непрекъснато. Ако обривът вече се е появил, нужно е време да изчезне, независимо колко антихистамини се пият. Затова ефектът е много по-добър, ако лекарството се взима в обичайна доза всеки ден. Съвременните препарати позволяват прием веднъж дневно, хората са предпазени, могат да излязат на студено.
Разбира се, зависи от чувствителността. Някои пациенти реагират още на 20 градуса, колкото може да е температурата на седалката на тоалетната чиния например. При по-леко засегнатите прагът на чувствителност е по-нисък – 4-5 градуса.

Колкото по-тежко протича студовата алергия, толкова е по-изразена чувствителността. Тогава са необходими по-високи дози антихистамини. Нашият център бе първият, в който бе направено проучване и бе доказано, че по-високите дози антихистамини нямат странични ефекти и повлияват по-добре хората с уртикария. Резултатите от изследването бяха публикувани в най-известното американско алергологично списание и сега цял свят ги цитира. На практика лекарят може да предпише по-висока доза, ако прецени.

- Освен неприятните усещания студовата алергия може ли да доведе до някакви усложнения?
- Много е опасно потапянето в студена вода. Плуването в язовир например може да коства живота на човек. Когато цялото тяло е изложено на студ и се покрие с обриви, голяма част от водата в съдовете излиза, кръвното пада, човек губи съзнание. Получава се нещо като алергичен шок, което може да причини удавяне.

- Какви съвети ще дадете на хората със студова алергия?

- Съветът ми е да се предпазват с по-дебели ръкавици, обувки, да не стоят дълго на студено. Също така да се доверяват на лекаря и да пият редовно предписаната доза антихистамини, което е най-добрата защита при студова уртикария.

Коментари